METEOROLOG BAKIR KRAJINOVIĆ ODGOVORIO: Kakve su šanse da tornado pogodi BiH?

Tornado je meteorološka pojava koja se vrlo rijetko javlja u Evropi, za razliku od Sjeverne Amerike. Na prostoru Evrope javlja se u centralnoj Evropi prije svega, ali nije strana ni u našoj regiji, posebno na sjeveru Srbije i istoku Hrvatske.

  • Društvo

  • 25. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 0

Tornado koji je pogodio češku pokrajinu Južna Moravska, ostavio je pustoš iza sebe. Za sada je utvrđeno da ima poginulih, kao i da je broj povrijeđenih oko 200, ali se ove brojke, nažalost, mijenjaju iz sata u sat. Koliku je materijalnu štetu napravio, tek će biti utvrđivano.

Šta su, zapravo, tornada, kada i gdje se javljaju i da li može pogoditi i BiH?

- Tornado je meteorološka pojava koja se vrlo rijetko javlja u Evropi, za razliku od Sjeverne Amerike. Na prostoru Evrope javlja se u centralnoj Evropi prije svega, ali nije strana ni u našoj regiji, posebno na sjeveru Srbije i istoku Hrvatske. Međutim, ta pojava je toliko rijetka da se može nabrojati na prste jedne ruke u našoj regiji, a u BiH nikad nije registrovan nijedan tornado. Ono što je bitno kada je u pitanju ova pojava, jeste da se ona javlja u jako nestabilnoj atmosferi. Dio centralne Evrope u proteklih nekoliko dana zahvatile su mnoge meteorološke nepogode u vidu lokalnih pljuskova velikog intenziteta, pojave grada, jakog olujnog vjetra, pa, evo, i tornada u Češkoj Republici, gdje je načinjena velika šteta. Tornado nastaje samo u posebnim uslovima, kao što je bilo u Češkoj, dosta nestabilno, vlažno i toplo vrijeme može prouzrokovati ovakvu pojavu - kazao je Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Osim vremenskih, za nastanak tornada potrebni su i određeni geomorfološki uslovi.

- Postoje određeni geomorfološki sklopovi terena koji su izloženiji, odnosno gdje se tornada javljaju češće, kao što je velika ravnica u Sjevernoj Americi, gdje su tornada skoro pa svakodnevna pojava u ovo doba godine. U Evropi se tornada, također, javljaju u velikim ravnicama centralne Evrope. Zbog toga su u našoj regiji ove pojave vezane za velike ravnice sjevera Srbije i istoka Hrvatske - napomenuo je Krajinović.

On je objasnio i kakve su šanse da se tornado pojavi u nekom dijelu BiH.

- Kod nas se javljaju pijavice, koje se često zamijene za tornado. One dosta liče na tornado, ali je period javljanja puno kraći i intenzitet je dosta manji. Posljedice koje nose takve pojave su neznatne u odnosu na tornado. U brdsko-planinskim predjelima vrlo su rijetka pojava, jer takav reljef nije pogodan za pojavu tornada - dodao je Krajinović.

Napomenuo je još i da brzine vjetra pri pojavi tornada mogu iznositi i do 300 kilometara na sat, a da je tornado koji je poharao Češku, bio tek nešto manjeg intenziteta, s brzinama vjetra do 250 kilometara na sat, piše "Oslobođenje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...