NEŠIĆ KAŽE "NE" SPORAZUMU SA TURSKOM: "Preko noći nas mogu POTOPITI, iznenađen sam da je POTPIS na ovo STAVIO MILORAD DODIK"

Dalje ističe da se u 2021. godini odnos dodatno pogoršava, jer je u prvih pet mjeseci izvoz bio samo 138 miliona KM, dok je uvoz već dostigao 439 miliona KM.

  • Ekonomija

  • 26. Jun. 2021  26. Jun. 2021

  • 10

Predsjednik DNS Nenad Nešić kaže da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom biti poguban za privrede Bosne i Hercegovine i RS-a.

Pa zato nije jasno čiji je interes zastupalo Predsjedništvo BiH kada ga je potpisivalo. Mi Turskoj nemamo šta da ponudimo, a Turska ima kapacitet da preko noći potopi našu privredu, izjavio je Nešić.

Zato, dodaje, sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama koje imaju razvijenu, a jeftinu proizvodnju i ogromnu resursnu bazu predstavljaju samoubistvo za privredu poput naše.

– Tačno je da spoljnotrgovinska razmjena sa Turskom konstantno raste, ali isključivo u korist Turske. Tako je 2017. izvoz bio 431 milion KM, a uvoz 767 miliona KM, da bi u 2020. izvoz pao na 314 miliona KM, a uvoz se povećao na 897 miliona KM – naveo je Nešić.

Dalje ističe da se u 2021. godini odnos dodatno pogoršava, jer je u prvih pet mjeseci izvoz bio samo 138 miliona KM, dok je uvoz već dostigao 439 miliona KM.

– Zato je pokrivenost uvoza izvozom 2017. bila 56%, u 2020. pala na 35%, a u 2021. na čak 31,5%. Kada Sporazum o slobodnoj trgovini počne da se primjenjuje biće još gore, jer može ugroziti i domaću poljoprivredu i prehrambenu industriju, jednu od rijetkih privrednih grana koje svijetu mogu nešto da ponude – ocijenio je Nešić.

Zato je neophodno, dodao je on, u što kraćem roku raskinuti štetni sporazum koji će imati nesagledive posljedice po oba entiteta, piše Srpskainfo.

– Ono što me posebno iznenađuje jeste da je potpis na ovaj sporazum stavio Milorad Dodik. Ne pokazuje se patriotizam navijanjem protiv Turske u fudbalu nego odbranom radnog mjesta svake porodice u Republici Srpskoj kao i stvaranjem uslova da radnih mjesta bude više – zaključio je lider DNS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...