U ČAST NEDAVNO PREMINULOG VOJVODE OD EDINBURGA: Predstavljen novčić s likom britanskog princa Philipa, na njemu je ispisano...

U Velikoj Britaniji predstavljen je novčić od pet funti s likom princa Philipa, vojvode od Edinburgha.

  • Šareni svijet

  • 28. Jun. 2021  28. Jun. 2021

  • 0

BBC piše da se radi o posebnoj, ograničenoj seriji novčića na kojima je prikazan portret princa Philipa.

Dizajn novčića odobrio je 2008. godine princ Philip, koji je preminuo u aprilu.

Novčić u čast princa Philipa

Britanski ministar finansija Rishi Sunak izjavio je da je novčić “prikladna počast” preminulom princu, koji je “pokrenuo i inspirisao brojne ljude širom svijeta tokom nekoliko decenija službe Velike Britaniji i kraljici Elizabethi Drugoj”, s kojom je bio u braku.

“Ponosan sam što mogu da predstavim novčić na Dan Oružanih snaga s obzirom na njegovu uglednu mornaričku karijeru i nepokolebljivu posvećenost našoj kraljici i svojim kraljevskim dužnostima”, istaknuo je Sunak.

Na novčiću je ispisano “Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Philip, vojvoda od Edinburga 1921-2021” i proizvela ga je Kraljevska kovnica novca.

Princ Philip bio u komisiji Kovnice

Princ Philip je 47 godina vršio dužnost predsjednika savjetodavne komisije Kovnice, a tokom mandata nadgledao je izradu četiri portreta kraljice Elizabethe.

Novčić je izrađen kao kolekcionarski i neće biti pušten u širu upotrebu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...