UPOZORENJE IZ KANADE: "Oslobađanje Stanišića i Simatovića bio bi poraz međunarodne pravde..."

Upozoravaju da bi sudsko oslobađanje Stanišića i Simatovića bio poraz međunarodne pravde, uvreda i poniženje žrtava, atak na istinu i pravdu i obesmišljavanje rada i negiranje zaostavštine Haškog tribunala.

  • Vijesti

  • 29. Jun. 2021  29. Jun. 2021

  • 2

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) očekuje da će Mehanizam za međunarodne krivične sudove 30. juna, nakon ponovljenog suđenja, potvrditi stručno mišljenje francuske sutkinje Michele Picard, koja je u suprotnom mišljenju, priloženom uz hašku oslobađajuću presudu "Stanišić i Simatović", ocijenila da su dokazi bili dovoljni za osuđujuću presudu protiv dvojice bivših dužnosnika srbijanske Službe državne sigurnosti za zločine koje su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile paravojne jedinice pod njihovom kontrolom.

Kako navodi IGK u saopćenju za javnost, u procesu realizacije udruženog zločinačkog projekta s ciljem formiranja "velike Srbije" na račun prije svega Bosne i Hercegovine, ali i djelova Hrvatske, Slobodan Milošević i njegov kriminalni establišment formirali su dvije kriminalne linije, vojnu liniju Milošević, Perišić, Mladić i MUP-ovu liniju, Milošević, Stanišić i Simatović.

Iz IGK-a naglašavaju da presuda Stanišiću i Simatoviću nije samo pitanje lične odgovornosti dvije osobe nego je ona bitna za razumijevanje udruženog zločinačkog projekta i strukture na koju se oslanjao.

“Oni koji se terete za udruženi zločinački projekt koji je podrazumijevao deportacije i progone, ubistva i druga nehumana djela, u ime kriminalnog pohoda za realizaciju 'velike Srbije', oni koji su opremali, obučavali, finansirali, kontrolirali i na ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini slali vojne i paravojne snage koje su počinile zločine na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zaslužuju sudsku osudu”, poručuju iz IGK-a.

Upozoravaju da bi sudsko oslobađanje Stanišića i Simatovića bio poraz međunarodne pravde, uvreda i poniženje žrtava, atak na istinu i pravdu i obesmišljavanje rada i negiranje zaostavštine Haškog tribunala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...