"SB" NA VAŽNOJ MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI: Rifat Škrijelj o ulozi Srbije u ratu u BiH i presudi Stanišiću i Simatoviću... (FOTO)

Uoči sutrašnje prvostepene presude Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, koja je možda i posljednja šansa da se dokaže učešće Srbije, rektor Škrijelj je kazao da sa pravne strane o presudi ne može govoriti, ali da kao čovjek smatra da, ukoliko su učestvovali, trebaju biti osuđeni.

  • Vijesti

  • 29. Jun. 2021  29. Jun. 2021

  • 0

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je, nakon Međunarodne naučne konferencije pod nazivom "Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995 - 2020: Uzroci, razmjere i posljedice", govorio o ulozi Srbije u ratu u Bosni i Hercegovini.

Činjenica je da su se u Srbiji godinama skrivali mnogi ratni zločinci iz BiH, među kojima su i osuđeni Ratko Mladić i Radovan Karadžić, međutim Srbija i dalje skriva i odbija da isporuči neke od njih, kao što je Novak Đukić, koji je odgovoran za zločine na tuzlanskoj Kapiji. Rektor Škrijelj osuđuje takvo ponašanje komšija, ali mu je uzročno-posljedično jasno zbog čega u Beogradu imaju takav stav.

"Mi znamo da je agresija na BiH izvršena iz Srbije, znamo da se kompletnim planom upravljalo u Beogradu, gdje je i osmišljen. Samim tim je logično i da su Srbi pružali utočište tim zločincima, ali bi logično bilo i da ih isporuče. Logično bi bilo da oni priznaju zločine i da se na teritoriji zapadnog Balkana nikada više to ne dogodi", govori Škrijelj.

Ističe kako nije optimista u pogledu suočavanja s istinom u Srbiji, pogotovo ako se uzme u obzir posljednja Vučićeva izjava o genocidu, prilikom čega je rekao da Rezolucija o Srebrenici u Srbiji neće biti usvojena dok god je on predsjednik.

Ovakva izjava došla je nakon što je crnogorski parlament učinio veliki civilizacijski korak i s jakom većinom usvojio Rezoluciju.

Presuda Stanišiću i Simatoviću

Uoči sutrašnje prvostepene presude Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, koja je možda i posljednja šansa da se dokaze učešće Srbije, rektor Škrijelj je kazao da s pravne strane o presudi ne može govoriti, ali da kao čovjek smatra da, ukoliko su učestvovali, trebaju biti osuđeni.

"Niko ne bi trebao i ne smije biti amnestiran, jer je jedini način da se spriječe genocid i drugi oblici zločina u svijetu, da oni koji su ih počinili, budu sankcionisani. Kao rektor, osuđujem svako opraštanje zločina i u tom pogledu očekujem da će pravda stići svakog ko je počinio nepravdu", rekao je Škrijelj, piše Klix.ba.

U prvom procesu, ova dvojica šefova Državne sigurnosti Srbije su bila oslobođena, ali se sada očekuje nova prvostepena presuda nakon ponovljenog suđenja. Bez obzira na ovu odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, postoji mogućnost žalbe, nakon čega bi bila donosena i konačna presuda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...