KO ĆE NASLIJEDITI ŠKRIJELJA: Rektoru UNSA ove godine ističe mandat, novi konkurs trebao bi biti u junu...

Senat Univerziteta nadležan je za pokretanje procedure te izbor rektora.

  • Društvo

  • 27. Mar. 2024  

  • 0

Rifatu Škrijelju ove godine ističe mandat na mjestu rektora Univerziteta u Sarajevu. Konkurs za novog rektora trebao bi biti raspisan u junu ove godine.

Škrijelj je 1. jula 2020. godine izabran za drugi mandat rektora na period od 2020. do 2024. Prema Statutu UNSA, njegov mandat, iako je izabran u julu, započeo je 1. oktobra 2020. te traje do 30. septembra ove godine.

Senat Univerziteta nadležan je za pokretanje procedure te izbor rektora.

– Postupak izbora rektora pokreće Senat svojom odlukom i to najranije četiri, a najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata rektora na dužnosti. Na istoj sjednici Senat imenuje komisiju iz reda članova Senata za provođenje procedure izbora rektora koja broji pet članova. Zainteresirani kandidati za rektora ne mogu biti birani za člana komisije – navodi se u Statutu UNSA, član 73.

Rok za prijavljivanje zainteresiranih kandidata je petnaest dana od datuma objavljivanja konkursa. Nakon toga komisija za provođenje procedure izbora rektora u roku od 15 dana izvještava Senat o kandidatima koji ispunjavaju uvjete utvrđene konkursom.

U roku od sedam dana od datuma podnošenja izvještaja komisije saziva se sjednica Senata na kojoj se usvaja izvještaj i na koju se pozivaju kandidati koji ispunjavaju uvjete za izbor. Na istoj sjednici Senat bira rektora, a proceduru glasanja provodi komisija koja se imenuje na toj sjednici, piše Faktor.

Rektor se bira tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja članova Senata, na mandatni period od četiri godine sa mogućnosti još jednog uzastopnog izbora.

Kako je Škrijelju ovo drugi uzastopni mandat, on se prema Statutu ne može ponovo kandidovati.

(Hayat)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...