UJEDINJENO KRALJEVSTVO SNAŽNO PODRŽAVA OHR: "Bez visokog predstavnika, samo bi se povećala nestabilnost BiH i dala bi se krila onima koji žele podjele i koji blokiraju provođenje reformi"

"Ne postoji odlučujuća uloga generalnog sekretara UN-a ili Vijeća sigurnosti UN-a u procesu imenovanja niti pravni zahtjev da Vijeće sigurnosti UN-a poduzme mjere kako bi potvrdilo imenovanje gospodina Schmidta", navela je Farrey.

  • Politika

  • 30. Jun. 2021  01. Jul. 2021

  • 0

Politička koordinatorica Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pri Ujedinjenim narodima (UN) Sonia Farrey obratila se prisutnim na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, kazavši da uloga visokog predstavnika je vitalna za Bosnu i Hercegovinu, i da će Ured visokog predstavnika (OHR) imati punu podršku Ujedinjenog kraljevstva Britanije i Sjeverne Irske.

"Još uvijek nisu ispunjeni 5+2 ciljevi i nisu stečeni uslovi za zatvaranje OHR-a. Ovi ciljevi i uslovi su dogovoreni među svim akterima VIjeća za implementaciju mira (PIC) i prihvaćeni su od vlasti u Bosni i Hercegovini. Također, ovi ciljevi i uslovi više puta su dobili jasnu poruku Vijeća sigurnosti UN-a. Zadnji put je to bilo u novembru prošle godine rezolucijom 2549", spomenula je Farrey.

Prema ocjeni Velike Britanije, odustvo visokog predstavnika u ovom momentu samo bi dodatno povećalo nestabilnost Bosne i Hercegovine, ohrabrilo bi one političare koji zagovaraju podjele i koji namjerno usporavaju impementaciju prijeko potrebnih reformi.

Govor Sonie Farrey dostupan je na zvaničnoj internet stranici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Britanci ocjenjuju da bi ovo imalo negativan utjecaj ne samo na Bosnu i Hercegovinu, nego na cijelu regiju, kao i da bi potkopavalo kontinuiranu implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi zadržati svoj fokus na postizanju trajnog i održivog mira i sigurnosti, te podržati Ured visokog predstavnika (OHR) sve dok se gore spomenuti ciljevi i uslovi, za zatvaranje OHR-a ne ostvare.

"Kako je navedeno u pismu Valentina Inzka generalnom sekretaru UN-a od 3. juna 2021. godine, i koje je proslijeđeno članicama Vijeća sigurnosti UN-a 24. juna ove godine, gospodin Christian Schmidt je već imenovan od članova Vijeća za implementaciju mira (PIC) i on je novi visoki predstavnik za BiH. Njegov mandat počinje 1. augusta 2021. godine", podsjetila je Farrey.

"Kao članica Upravnog odbora, mi smo prisustvovali sastanku 27. maja gdje se očekivalo imenovanje Schmidta. Imenovanje je podržano od strane svih članica Upravnog odbora PIC-a, osim Rusije. Odluke Upravnog odbora PIC-a ne zahtjevaju jednoglasnost! Na bazi zaključaka da postoji 'dovoljno političke podrške' u Upravnom odboru PIC-a za Schimidta, objavljeno je 27. maja da je on formalno imenovan kao novi visoki predstavnik. Pravni savjetnici zaposleni u Uredu visokog predstavnika potvrdili su da je ova procedura imenovanja potpuno ispravna", naglasila je Farrey.

Britanci smatraju da ne treba potvrda od strane Vijeća sigurnosti UN-a da bi se Schmidt imenovao.

"U skladu sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir (Daytonski sporazum) i zaključke Vijeća za implementaciju mira - posebno zaključci Vijeća o implementaciji mira iz 1996. godine u kojima se navodi: 'U slučaju upražnjenog radnog mjesta, nakon konsultacija s članovima PIC-a, Upravni odbor će odrediti novog visokog predstavnika'. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira odlučuje o imenovanju novog visokog predstavnika na zasjedanju. Ne postoji odlučujuća uloga generalnog sekretara UN-a ili Vijeća sigurnosti UN-a u procesu imenovanja, niti pravni zahtjev da Vijeće sigurnosti UN-a poduzme mjere kako bi potvrdilo imenovanje gospodina Schmidta", navela je Farrey.

"Christian Schmidt će preuzeti dužnost visokog predstavnika 1. augusta, bilo da Vijeće sigurnosti UN-a pozdravlja imenovanje, kao što je to bilo u prošlosti putem rezolucije ili razmjene pisama, ili ne", ocijenila je na kraju Farrey.

K. S.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...