TAMAN KAD SMO POMISLILI DA NE MOŽE GORE: Očekuje se rekordno poskupljenje plina, najviše u posljednjih 13 godina…

Veleprodajne cijene prirodnog plina za sljedeću zimu u Europi dosegle su najviši nivo u posljednjih 13 godina s obzirom na to da će polako, ali kontinuirano smanjivanje snabdijevanja iz Rusije uzrokovati manjak u plinskim skladištima na kontinentu, pokazala je analiza "S&P Global Platts".

  • Ekonomija

  • 02. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 0

Prema procjenama cijena "Platts Marketa" iz neposredne blizine, i plinskih čvorišta britanskog NBP-a i nizozemskog TTF-a cijene za snabdijevanje u periodu oktobar 2021.- mart 2022. popele su se iznad svojih prethodnih vrhunaca u septembru 2018. kada su posljedice vremenske nepogode prozvane "Zvijer s Istoka" početkom te godine i prazna skladišta podigle spot cijene plina.

Stanje u plinskim skladištima u EU sada je približno na nivou iz 2018. godine. "Plattsova" analiza otkrila je da se situacija stvarala dvije godine, a glavni faktor je bio ruski protok prema Europi kroz Ukrajinu, kako je ugovoreno uz posredovanje EU u decembru 2019. godine. Dakle, ruski "Gazprom Export" ne vrši rezervacije ukrajinskih transportnih kapaciteta ni blizu nivoa na kojem bi se mogli postići tokovi iz 2018. godine, a ubrizgava minimalne količine u vlastita skladišta u EU.

Slijedom toga, europska plinska skladišta ne pune se brzo i vjerovatno neće biti adekvatno dopunjena do početka zime, što skladištenje čini ključnim izvorom pritiska za plinovod Sjeverni tok 2 koji se polako bliži završetku nakon bezbrojnih poteškoća. U usporedbi s najrelevantnijom usporedivom 2018. godinom, ruski izvoz u EU Sjevernim tokom 1, iz polja Jamal i Ukrajine u Slovačku opao je za 26,5 milijardi kubnih metara u dvije godine skladištenja od aprila 2019. U regijama poput Njemačke, za koju se predviđa da će se ove godine imati manjak više od 10 milijardi m3 plina iz ruskog izvora u odnosu na 2018. godinu, situacija u skladištima mogla bi brzo postati akutna, piše "Seebiz".

Iako bi neki mogli ukazati da je hladno proljeće krivac za loš početak ljetne isporuke do sada, to bi, u najboljem slučaju, moglo predstavljati samo 13,15 milijardi cm³ deficita od 24,36 mlrd. m3 ove godine ako se ekstrapoliraju trenutni tokovi, do kraja predstojeće zime u europskim plinskim skladištima ostat će samo 5,5 milijardi cm3. To isključuje potencijal za bilo kakve zimske injekcije, koje bi mogle biti uskraćene, kao i početkom ljeta.

Vjerovatni scenarij u kojem se norveška proizvodnja vraća na količinu iz 2018. godine, a LNG održava na skladišnoj situaciji u 2020. godini, i dalje dovodi zalihe na najniže nivoe nakon strašnog zahlađenja 2018. sa pogoršanjem potencijala za obnavljanje zaliha. U najgorem slučaju, ako se ponovi zima 2020., dodatnih 9,16 milijardi m3 povučenog manjka može situaciju u plinskim skladištima dovesti na opasno niske nivoe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...