SRBIJA NA NOGAMA: Zatražene neopozive ostavke Ane Brnabić i Darije Kisić-Tepavčević

Potresne prizore stanja u kom se djeca nalaze i uslova u kojima žive, zatekli su istraživači u sedam ustanova socijalne zaštite i opisali ih u izvještaju "Zaboravljena djeca Srbije".

  • Regija

  • 02. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 3

Inicijative i organizacije civilnog društva zatražile su "momentalnu neopozivu ostavku" predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministrice za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darije Kisić-Tepavčević zbog izvještaja o sistemskom i dugogodišnjem zanemarivanju, pa i mučenju djece u ustanovama socijalne zaštite širom zemlje.

"Nepoštovanje zakona, osnovnih civilizacijskih normi, potpuna indolencija, neznanje, nedostatak empatije, arogantno i beskrupulozno zanemarivanje faktografski iznetih činjenica, predstavljaju ne samo dovoljan razlog za ovaj zahtjev, već istovremeno označavaju prelomnu tačku nakon koje će ovo društvo postojati kao smislena zajednica ili će potpuno nestati“, navodi se u saopćenju.

Zahtjev potpisuju arhitekta Dragoljub Bakić, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije, arhitekta Sonja Pavlović iz Građanske platforme, inicijativa "Odbranimo Teslu" Pančevo, Đorđe Miketić iz inicijative "Srce Grada", Predrag Stakić, Ekološko društvo "Belorepan", dr. Milica Kočović De Santo, advokatica Danijela Nestorović, Udruženje građana „Bela Čaplja 1165“, aktivista Petar Stanić, Elena Vasilieva iz UG "Znanje", IG "Sačuvajmo Gardoš i Zemun", neformalna grupa građana "ZaNašKej", Dragomir Stanković iz UG "Komšija", Pokret "Tvrđava", UG „Internet radnici Srbije“, "Čuvari vatre" i "Odbranimo reke Stare planine".

Potresni prizori

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom objavila je izvještaj o svom terenskom istraživanju o kršenju prava i nehumanom postupanju s djecom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koja su zbrinuta u socijalnim ustanovama širom Srbije, javlja N1 Srbija.

Potresne prizore stanja u kom se djeca nalaze i uslova u kojima žive, zatekli su istraživači u sedam ustanova socijalne zaštite i opisali ih u izvještaju "Zaboravljena djeca Srbije".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...