DRAGAN ČOVIĆ OPTIMISTIČAN OKO PREDSJEDNIŠTVA BiH: “Nema drugog puta, prijatelji iz vana došli su da se taj posao završi”

Istaknuo je kako mu optimizma ne manjka, jer drugog puta nema nego dogovoriti se, i da su prijatelji iz vana došli da se taj posao završi.

  • Politika

  • 02. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 12

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović u Mostaru je danas kazao kako očekuje da će se u nedjelju na sastanku u Sarajevu riješiti pitanje Predsjedništva BiH, koje je dio pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

- Mi smo vrlo blizu dogovora o Predsjedništvu BiH i ja mislim da je samo pitanje izbora da li to uraditi izravno ili neizravno i ja sam vrlo optimističan da ćemo taj dio pitanja zavšiti u nedjelju - kazao je Čović.

Istaknuo je kako mu optimizma ne manjka, jer drugog puta nema nego dogovoriti se i da su prijatelji iz vana došli da se taj posao završi.

Naglasio je kako pregovore o izmjenama Izbornog zakona ne vodi neko izvana i kako ovo nije neki Dayton 2 nego ono što je već ispregovarano između SDA i HDZ-a u društvu ljudi iz međunarodne zajednice s kojima ovih dana razgovaraju o tim pitanjima u Sarajevu, piše Fena.

- Zato sam se ja pozvao isključivo na sporazum iz Mostara i to je jedini okvir zbog kojeg ja sjedim za stolom. Već imamo sporazum i već smo riješili izbor gradonačelnika Mostara, odnosno Gradskog vijeća i drugi je Izborni zakon, gdje smo vrlo precizno definirali šta trebamo provesti i zato HDZ izlazi s jasnim stavom koji je dao u pisanoj formi i ja vjerujem da gospoda koja dolazi, očekuje da mi upravo završimo svoje razgovore, kao što smo razgovore o Mostaru jedan dan sjeli i završili i kazali javnosti. Milim da će se u nedjelju to desiti i kada je riječ o Predsjedništvu – kazao je Čović u Mostaru, gdje se održava sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a, gdje se rade i pripreme za pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Kada je riječ o Izbornom zakonu, kako je naglasio, tu je čitav pregovarački tim koji će u nedjelju biti na ovim razgovorima u Sarajevu, a koji do sada vodi razgovore u pojedinim vremenskim intervalima i sa predstavnicima međunarodnih institucija, ekspertnih timovima, ovih dana, pa i danas u Sarajevu, a koji mogu predstavljati HNS.

Naglasio je kako će se razgovori odvijati u formatu SDA sa međunarodnom zajednicom, HDZ sa međunarodnom zajednicom i onda svi zajedno još jednom, a s obzirom na to da delegacija koja je došla iz Bruxellesa ostaje još iza nedjelje u BiH, postoji mogućnost da je ostavila i priliku da zakaže termin za još jedan sastanak ako bude potrebe.

- Mi izlazimo sa dva stava. Isključivo realizacija sporazuma iz Mostara, koji je potpisan 17. 6., ja sam više puta kazao da je naš završni rok kraj šestog mjeseca, evo, on je istekao pa nećemo to uzeti za zlo, ako je to koji dan duže, jer 4. 7. će biti razgovori o toj temi. Ja se nam da će jedan značajan dio razgovora biti zavšen u nedjelju. Naravno, tek onda nam slijedi ozbiljan i veliki posao, jer sve što mi dogovorimo ili napravimo kao iskorak, treba u parlamentarnoj proceduri i pripremiti, treba proći našu radnu skupinu, koju čine sve stranke, jer nije samo ovo tema za izmjene Izbornog zakona nego i puno tehničkih detalja koje će trebati uraditi – ističe Čović.

Naglašava da HDZ-a ima jasne stavove i misli da su prihvatljivi, jer se uvažavaju i presude Suda u Strasbourgu, presude Ustavnog suda BiH kad je u pitanju izbor članova Predsjedništva i kad je u pitanju Dom naroda BiH.

- Te modele smo predočili i obrazložili više puta i ekpsertima i ljudima i nadamo se proceduru kako to i priliči. Moguće prema tom dogovoru da se u jednoj mjeri korigira ograničeno i Ustav BiH i tu smo jasno kazali da to može biti ograničenog karaktera da se riječ Bošnjak, Hrvat i Srbin mijenjaju u pridjeve bošnjački, hrvatski, srpski ili ako se slučajno dogovorimo da u Federaciji biramo indirektno dva člana Predsjedništava, tamo stoji u Ustavu da se dva biraju izravno da ispravimo indirektno. To su simbolične izmjene i nama treba dvotrećinska većina za razliku od Izbornog zakona. Nadam se da ćemo bar za jedno pitanje konačan dogovoriti u nedjelju, a onda ćemo vidjeti za druga pitanja - zaključio je Čović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...