ČOVIĆ IZGUBIO KOMPAS: Sada je odustao od reduciranja ovlasti Doma naroda, a okomio se i na pismo Blinkena! 

Nakon što je propala diplomatska ofanziva Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, te nakon što je u Rezoluciji EU i Deklaraciji NATO-a izbačen termin "konstitutivnosti naroda" lider HDZ-a Dragan Čović potpuno je izgubio kompas.

  • Mini market

  • 02. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 6

Čović je naime, prije izvjesnog vremena, a o čemu smo ranije pisali, izrazio spremnost da se uđe u proces smanjivanja ovlasti Domova naroda, a sve s nadom da će mu to osigurati siguran izbor za člana Predsjedništva. 

Mediji pod kontrolom Dragana Čovića, kao i sam Čović, u javnosti su nudili svoju viziju reduciranja Doma naroda, pokušavajući na prevaru stvoriti dojam da je HDZ napravio veliki ustupak, pa bi stoga s druge strane trebao doći ekvivalentni ustupak. A to je, ni manje ni više, nego treća etnička izborna jedinica za izbor delegata u Dom naroda i za izbor u Predsjedništvo BiH!

U suštini HDZ BiH nije napravio nikakav ustupak, nego je pokušao maglovitom pričom o reduciranju Doma naroda u javnosti ostaviti lažni dojam kooperativnosti, pa je tako kao tobožnji kompromis nuđeno da Dom naroda iz Kluba Hrvata može umjesto Ustavnog suda FBiH odlučivati o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što dakako nije nikakvo smanjivanje nego jačanje uloge Doma naroda. 

Nakon što je jučer član Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervju za agenciju Anadolija raskrinkao Čovićevu navodno pristajanje na smanjivanje ovlasti domova naroda, nazvavši to podvalom, danas je i sam Dragan Čović odustao od reduciranja Doma naroda, odnosno od podvale koju je HDZ pokušao podvesti pod "kompromis". 

Evo šta je o tome jučer kazao Komšić: 

"Ovlasti domova naroda moraju se drastično smanjiti i suštinski promijeniti. Ali u tome procesu se ne smije upasti u jednu zamku; primjera radi da se ovlasti domova naroda kozmetičkim i formalnim promjenjama "smanje", a da se k tome etničko predstavljanje, kao sredstvo blokada, iz domova naroda zapravo preseli u predstavničke skupštine. Time bi etnički princip samo bio dodatno ojačan. Vidim da HDZ kroz načelno "pristajanje" na reduciranje uloge Doma naroda želi da napravi tu vrstu podvale. Njihov način "smanjivanja" uloge doma naroda nije smanjivanje nego zapravo jačanje te etničke uloge“, kazao je Komšić za agenciju Anadolija. 

Samo dan poslije lider HDZ-a, na sjednici Predsjedništva tzv. HNS-a, poručio je da odustaje od reduciranja Doma naroda, očito svjestan da patka o popustljivosti koju su plasirali mediji pod kontrolom HDZ-a, više ne pliva u željenom pravcu. 

"Domovi naroda i Predsjedništvo definisani su Ustavom, a u Ustavu možemo raditi samo simbolične izmjene koje će otkloniti diskriminaciju i to da se svako, u svakom dijelu BiH može kandidovati za domove naroda i Predsjedništva. Pitanje ovlaštena domova naroda je pitanje radikalne izmjene Ustava BiH i to ne dolazi u obzir i ti nije tema za razgovore uopšte", naglasio je Čović. 

Osim što je odbacio ideju o reduciranju Doma naroda, iz Čovićeve izjave, vidljiv je antiamerički stav o izmjeni Ustava BiH, a upravo je ograničena izmjena Ustava BiH, ono što je nova američka agenda izražena kroz pismo državnog sekrertara Antony Blinkena.

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...