POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO OTVORENO ZA „SB“: Zbog čega je Palmerova posjeta Sarajevu od izuzetnog značaja i kako je Dodik izazvao još jedan diplomatski skandal!?

Hrvatski politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ analizirao je prvi dan posjete američkog izaslanika Matthewa Palmera Sarajevu, govorio o Dodikovom pismu upućenom američkom predsjedniku Bidenu, ali i o Dodikovim „zaslugama“ zbog kojih je od strane Vučića nagrađen najvišim odlikovanjem Republike Srbije.

  • Politika

  • 05. Jul. 2021  05. Jul. 2021

  • 5

Kako ocjenjujete prvi dan posjete američkog izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera Sarajevu i razgovore koje je, skupa izvršnom direktoricom za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, vodio s liderima politčkih partija u Bosni i Hercegovini?

-Meni se čini da je strašno važno što su u Sarajevo zajedno došli visoki službenik State Departmenta i visoka službenica europske diplomatske službe, što je poruka da su stavovi SAD-a i EU o BiH jedinstveni. Isto tako, čini se da je poruka to da je kontekst razgovora pokretanje pristupnog dijaloga BiH sa EU, a da je američka administracija facilitator u tom procesu i da Amerika pomaže u tom procesu. Amerikanci jako dobro „pomažu“ takve procese i svi uspješni procesi pristupanja Europskoj uniji bili su u zadnje vrijeme uz mali američki „ poguranac“.

Screenshot

Sastaju se sa svim ključnim akterima, što znači da se traga za kompromisom. Ključna rečenica koju su rekli i Palmer i gospođa Eichhorst je činjenica da su okvir nalaženja dogovora presude Suda za ljudska prava. Dakle, to je jasan okvir razgovora o promjeni Izbornog zakonodavstva. Iz izjava gospode Izetbegovića i Čovića proizilazi da su ključni akteri u Federaciji BiH svjesni da se od njih očekuje da postignu sporazum. A, kad Amerikanci daju nekome na Balkanu signal da je vrijeme da se postigne sporazum to je obično dobro. I, dobro je da se u prvoj rundi razgovaralo s Izetbegovićem i Čovićem, a da se Dodika ostavilo za malo poslije.

Kad smo već kod Dodika, kako gledate njegovo pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu za Dan nezavisnosti, uzmemo li u obzir da je taj isti Dodik otvoreno pozivao Srbe da glasaju za Donalda Trumpa, a u isto vrijeme Bidena nazivao „srbomrscem“?

-Nekoliko je aspekata koji su ovdje groteskni. Kao prvo, uobičajno je da se šalju formalne čestitke za državne praznike. Nije uobičajno da onaj koji šalje tu čestitku ju ujedno i ubjavljuje. Ako je netko objavljuje, onda je objavljuje primatelj. To je pitanje kurtoazije u komunikaciji. Dakle, ovo je već činjenica da je Dodik išao objaviti pismo koje je pisao Bidenu je svojevrstan diplomatski skandal. Kod Dodika nije groteskno samo to što je, uz Vučića i Janeza Janšu bio zadnji koji je čestitao Bidenu na pobjedi, ne skriveno navijao za Trumpa, nego je groteskno da se na američki praznik javlja netko tko je na američkoj „crnoj listi“, i za koga je jasno da će za vrijeme ove američke administracije na toj „crnoj listi“ još dublje potonuti. Dakle, kako Dodik procjenjuje politički razvoj SAD-a od 1787. do danas potpuno je irelevantno, a bilo kakvo njegovo javljanje Americi, koja neskriva što o njemu misli, a misli ono što o Dodiku misli sav pristojan svijet, jednostavno je groteskno.

Ilustracija

Vratimo se malo unatrag. Pratili ste ono što se događalo u Beogradu. Zbog čega je Vučiću toliko bitan Dodik i koje su to zasluge zbog kojih je Dodik nagrađen najvišim odlikovanjem Republike Srbije?

-Dodik je najveći poklonik koncepta „srpskoga sveta“, kojeg Vučić promovira kao zamjenu za Veliku Srbiju, izbjegavajući da sam o tome govori. No, zato o tome pušta svoje poltrone i trabante da govore, a ljudima koji sudjeluju u tome, koliko god u tom kontekstu može bito smiješno, dadjeljuje priznanje i poštovanje. Ključ je, osim toga, da zajedno s Vučićem, Dodik u ruskom interesu, snažno izaziva nestabilnosti na Balkanu i za to mu se hazjajin u Beogradu odužuje.

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...