POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO ZA „SB“ NAJAVLJUJE: „Dodik uskoro neće moći razgovaraiti ni sa Christianom Schmidtom, a nakon pada Dodika i Čović je u velikim problemima…“

Hrvatski politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ najavio je mogući rasplet političke krize u Bosni i Hercegovini te otkrio zbog čega pojedini političari u BiH trebaju biti zabrinuti dolaskom novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

  • Politika

  • 16. Avg. 2021  16. Avg. 2021

  • 7

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik odavno je prešao „crvenu liniju“, otvoreno negira genocid i provocira Međunarodnu zajednicu. Kakav odgovor može očekivati?

-Ono što sa sigurnošću mogu reći je da je Christian Schmidt ozbiljan čovjek. Ono kao visokodržavni službenik i kao političaru neće podnositi ponižavanje, ismijavanje i takvu vrstu retorike. To je nešto što se neće trpjeti. To je čini se jasno i Aleksandru Vučiću koji je imao potrebe javno izjaviti da će Schmidt imati, ili da ima, potporu Angele Merkel. Sada kad su Bonske ovlasti izvučene iz „skladišta“, one će se u nekoliko narednih situacija morati upotrijebiti i mislim da Milorad Dodik, čovjek koji ionako ne može razgovarati ni s kim u Americi, uskoro neće moći razgovarati niti sa Schmidtom niti s bilo kojim predstavnikom Europske unije.

Foto: Arhiv

Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, skupa s bivšim Valentinom Inzkom, pozvan je na sastanak s Angelom Merkel. Čini li se da je  Njemačka ovoga puta odlučna da pomogne građanima BiH da konačno počnu živjeti u normalnoj državi?

-U Hrvatskoj sam na nekoliko mjesta vidio kao pitanje: „Hoće li profesionalni političar biti uspješniji, djelotvorniji nego profesionalni diplomat”?

Schmidt dolazi s puno većom snagom nego što ju je imao Inzko. Inzko je znao svoja ograničenja i znao je da djeluje u razdoblju kad Međunarodna zajednica nije imala neku veliku političku volju učiniti nešto. Inzko je hodao „na prstima“ jer i sam ima jedan tip zanimljivog političkog iskustva. Nije mi jasno da se o tome nije puno govorilo i pisalo, no znate da je Inzko koruški Slovenac, sin poznatog koruškog, kulturnog i političkog aktivista Zdravka Valentina Inzka. Da je i sam šef krovne organizacije koruških Slovenaca, da, otkad on vodi tu organizaciju koja djeluje jedinstveno, nije više podijeljena na socijalističko i katoličko usmjerenje.

Da su napravili enormne iskorake u pitanju ostvarivanja ustavnog prava na upotrebu slovenskog jezika u Koruškoj itd. Dakle, Inzko je strašno zanimljiv i interesantan čovjek. On je nastojao djelovati blago, na kraju mandata je napravio jaki potez po kojem će biti zapamćen, ali je sada sa Bidenovom administracijom i sa odlukom Njemačke da više ne trpi kaos u BiH, stvoren preduvjet za ozbiljne iskorake. Njemačka strašno pažljivo prati na ono što se događa u BiH. Meni se čini da je od svih političkih analitičara koji su čvrsto vezani uz BiH, Bodo Weber najbolje upućen i da daleko najbolje od svih tih ljudi razumije poziciju. Weber je blizak njemačkim socijalistima, ali to ne znači da on neće kao analitičar u velikoj  mjeri utjecati njemačkog visokog predstavnika, koji djeluje kao njemački političar i nemojte zaboraviti, u krajnjoj konzekvenci, da socijaldemokrati trenutno vode njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

DAVOR GJENERO: Foto: Arhiv

Zanimljivo je da Njemačka  strateški ekonomski partner Srbije, a nije tajna da je Vučić u dobrim odnosima s kancelarkom Merkel. Naime, u Srbiji više od 70.000 radnika radi u kompanijama s njemačkim kapitalom. Je li Vučiću važnija naklonost Njemačke od podrške Dodiku?

-Vučić je zapravo u vrlo neugodnoj poziciji. S jedne strane njemu je ekonomski Njemačka silno važna, a njemu je silno važno i to da se ne prekine privid situacije u kojoj Srbija kao sudjeluje u pristupnim pregovorima. On i dalje računa i europske predpristupne fondove koji su izrazito važni za održavanje kakve takve ekonomske stabilnosti, a vidjeli smo na unutarnjem planu da se on u situacijama kad mu suradnici postaju problematični veoma lako odriče tih suradnika. S Dodikom će mu biti tim lakše iz razloga što Dodik nije izvorno „njegov“.

Dodik je u političku arenu ušao kao čovjek Zapada, onda je neko vrijeme radio za Zapad, a vikao u korist „Velike Srbije“ i Rusije, da bi na kraju postao posve evidentno velikosrpski i ruski agent u BiH. Agenata se uvijek lako odreći, pogotovo ako se Dodik nađe pod europskim udarom.

Vučić nije ni pokušavao učiniti nešto da ga skine s američke „crne liste“ kada je to mogao dok je na vlasti bila Trumpova administracija. Sasvim sigurno da u situaciji ako se Dodik nađe i na europskoj „crnoj listi“, Vučić neće prstom mrdnuti.

Foto: SLOBODNA BOSNA

Ukoliko "padne" Milorad Dodik što će biti s njegovim strateškim partnerom Draganom Čovićem. Ima li i on razloga za brigu?

-Sasvim sigurno. Cijela ta ruska konstrukcija je pred padom, a budite uvjereni da, ako i Zoran Milanović, kao čovjek sa popravnim iz ruskog, bude radio nešto da spašava svog mostarskog prijatelja, da će u toj situaciji premijer Hrvatske Andrej Plenković biti vrlo suzdržan.

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...