SUD BiH PRESUDIO: Otpremljena drugostepena presuda Bošnjaku i drugima, optuženima smanjene kazne zatvora

Sud Bosne i Hercegovine otpremio je, dana 23.4.2021. godine, drugostepenu presudu u predmetu Boris Bošnjak i drugi od 19.2.2021. godine, kojom su žalbe branilaca optuženih Borisa Bošnjaka, Miodraga Grubačića i Ilije Đajića, kao i optuženog Miodraga Grubačića lično, djelimično uvažene, te su optuženim smanjene kazne.

  • Hronika

  • 05. Jul. 2021  

  • 0

Prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 30.9.2020. godine, preinačena je u dijelu odluke o kazni, na način da se optuženi Bošnjak, Grubačić i Đajić, za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za koje su prvostepenom presudom proglašeni krivim, osuđuju na kazne zatvora, i to: optuženi Boris Bošnjak na kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) godina, optuženi Miodrag Grubačić na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci, te optuženi Ilija Đajić na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine.

Žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i žalbe branilaca optuženih Borisa Bošnjaka, Miodraga Grubačića i Ilije Đajića, kao i optuženog Miodraga Grubačića lično, u preostalom dijelu, odbijene su kao neosnovane, te je presuda Suda Bosne i Hercegovine od 30.9.2020. godine, u preostalom dijelu potvrđena, javlja BHRT.

Podsjetimo, prvostepenom presudom, Sud BiH osudio je Borisa Bošnjaka na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, Miodraga Grubačića na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a Iliju Đajića na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Prema optužnici, oni su učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike. Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostali su bili stražari, takođe pripadnici VRS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...