ČOVIĆEV ANALITIČAR BURNO REAGOVAO NA PRIJEDLOG SDA: “To bi bilo grubo derogiranje Ustava BiH”!

O prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji je uputila Stranka demokratske akcije odnosno njen predsjednik Bakir Izetbegović, svoje mišljenje dao je za portal "HMS" Milan Sitarski, član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

  • Mini market

  • 06. Jul. 2021  

  • 2

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski, smatra neprihvatljivim prijedlog za izmjene Izbornog zakona koji je jučer SDA uputila predsjednicima svim parlamentarnih političkih stranaka. 

- Prijedlog SDA za izmjene Izbornog zakona BiH tek formalno pretendira na provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ali ne nudi niti jedno konkretno rješenje za njihovu provedbu koje bi bilo sukladno svakoj od tih odluka, te temeljnim načelima Ustava BiH, kaže za mostarski portal "HMS" član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski. 

Podsjetimo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je uputio predsjednicima svim parlamentarnih političkih stranaka prijedlog SDA za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. 

Prijedlog spominje odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić isključivo u kontekstu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Sitarski kaže kako je to samovoljno reduciranje te odluke, obzirom da u njoj Ustavni sud jasno navodi pravo na legitimno zastupanje na svim političko-administrativnim razinama, što podrazumijeva i Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Za provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava pri izboru članova Predsjedništva BiH SDA predlaže isključivo brisanje nacionalne odrednice svakoga od tih članova. 

-Time se grubo i otvoreno derogiraju i slovo i duh Ustava BiH, u čijoj su Preambuli poimence pobrojana upravo tri konstitutivna naroda, točno onoliko koliko je i članova Predsjedništva. SDA potpuno ignorira mogućnost koju sama logika nameće – da članovi Predsjedništva BiH budu predstavnici svakoga od konstitutivnih naroda, a ne njihovi pripadnici. Ovim se prijedlogom u stvari želi zacementirati više puta korištenu mogućnost da oba člana Predsjedništva iz Federacije budu izabrani glasovima Bošnjaka, a niti jedan Hrvata, kaže Sitarski za "HMS". 

Nadalje, taj prijedlog, naglašava sugovornik HMS-a, zahtjeva izmjenu strukture i nadležnosti domova naroda, koji nisu predmet niti jedne odluke bilo kojeg domaćeg ili međunarodnog suda. Traži se oduzimanje zakonodavnih ovlasti domovima naroda i njihovo svođenje na pitanja vitalnog nacionalnog interesa. 

- Predložene izmjene sastava Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i klubova naroda u njemu potpuno ignoriraju načelo proporcionalnosti, tj. zastupljenost pripadnika različitih konstitutivnih naroda u stanovništvu FBiH i RS. Sve to svjedoči o potpunom odsustvu bilo kakve želje SDA da se najteži institucionalni problem BiH uopće riješi. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...