NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU: Ove namirnice nikako nemojte kombinovati, mislite na vaše zdravlje

Postoji još nekoliko kombinacija namirnica koje bi trebalo izbjegavati.

  • Zdravlje

  • 07. Jul. 2021  

  • 0

Poznato je da određene kombinacije namirnica treba izbjegavati jer otežavaju varenje, a jedna od tih ne tako dobrih jeste spoj krastavca i paradajza.

Dovoljno je bilo iznenađujuće otkriće nutricinosta da luk i roštilj nikako ne idu zajedno već se uz omiljeno jelo preporučuje kupus ili zelena salata, a sada stiže još jedan gastro šok, miješanje paradajza i krastavaca u salati nije preporučljivo! Stručnjaci tvrda da se u istoj kombinaciji gube hranjivi sastojci.

Ova kombinacija u jednoj salati dovodi do uništavanja vitamina C u paradajzu. Također, ovo povrće nema jednako vreme probavljanja, pa kada se uzimaju u isto vrijeme, postoji velika mogućnost da dođe do fermentacije u želudcu, što kasnije može da izazove bolove, grčeve i nadutost. Zato nutrcinositi savjetuju da zaboravimo omiljenu nam šopsku salatu i da u paradajzu i krastavcu uživamo, ali samo odvojeno, piše Hayat.

Postoji još nekoliko kombinacija namirnica koje bi trebalo izbjegavati.

Tjesteina i sir

Zaboravite na makarone sa sirom. Tjestenina obiluje skrobom koji se drugačije vari od proteina, a zadržavanje u želudcu izaziva fermentaciju.

Voće nakon obroka

Voću treba dosta vremena da se svari, a ako ga jedete odmah nakon obroka, zadržat će se u želudcu duže i izazvati refluks i druge probavne probleme.

Meso i sir

Previše proteina za vaš želudac.

Povrće i sir

Sa ovom kombinacijom povećavate rizik od nadutosti.

Dinja i lubenica

Često u voćnu salatu ubacimo svo voće koje imamo u kući, ali ove voćke bi trebalo da se konzumiraju odvojeno.

Banane i mlijeko

Ova kombinacija usporava varenje.

Voće i jogurt

Mnogima omiljena kombinacija za doručak, usporava varenje i oštećuje crevnu floru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...