GENETIČAR RIJAD KONJHODŽIĆ ZA “SB” O KORONAVIRUSU: “Izjave o DELTA SOJU imaju predirektan prevod, ali je činjenica da NEVAKCINISANI predstavljaju ODLIČNU METU”

Konjhodžić pojašnjava da visok postotak imuniziranih u populaciji onemogućuje brzo širenje virusa u istoj, pa možemo reći da, dokle god antitjela stečena postojećim vakcinama ili infekcijom su djelotvorna protiv njih, suštinski vrsta linije koja inficira populaciju u tom trenutku prestaje biti toliko važna.

  • Vijesti

  • 07. Jul. 2021  07. Jul. 2021

  • 2

Delta soj koronavirusa potvrđen je i u Bosni i Hercegovini i većina stručnjaka saglasna je da je ovaj soj zarazniji jer u prosjeku zaražena osoba može prenijeti virus na pet osoba.

Specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike Rijad Konjhodžić, kazao je za “Slobodnu Bosnu” kako smo svjedoci da je od početka godine pa do vrhunca vala u martu Alfa linija u potpunosti istisnula originalnu Wuhansku. Za očekivati je da se to desi i sa Delta linijom, odnosna da ona u narednom vremenu postane predominantna

“Kao što se i linija B 1.1.7 ili Alfa linija, kolokvijalno poznata kao Britanski soj, razlikuje od originalne Wuhanske linije po skupu specificnih mutacija, pretezno na genu virusa koji kodira za S protein (koji virusu služi kao rezeptor za vezivanje sa ćelijama domaćina), tako se i Delta linija razlikuje od Alfa linije po istom principu. Kombinacija, pozicije i promjena kodiranih aminokiselina na tačkastim mutacija diktiraju o kojoj se virusnoj liniji radi. Mutacije na S genu i kod Alfa i Delta soja omogućuju čvršće vezanje između ACE2 receptora na ljudskim ćelijama i S receptora na virusu, što rezultira u povećanoj viruletnosti tih linija, s tim da čvrstoća tog vezivanja receptora progresivno raste kade uporedimo Wuhansku, Alfa i Delta liniju”, pojasnio je Konjhodžić.

Stručnjak genetike kazao je i kako proteklih dana pojedine izjave u medijima o Delta soju imaju predirektan prevod, ali je činjenica da velike nevakcinirane populacije predstavljaju odličnu metu za nove linije. Zbog toga što Delta linije u takvoj populaciji može do maksimuma iskoristiti svoju povećanu virulentnost, odnosno svoju potentnost širenja. S druge strane, pojašnjava Konjhodžić visok postotak imuniziranih u populaciji onemogućuje brzo širenje virusa u istoj, pa možemo reći da, dokle god antitjela stečena postojećim vakcinama ili infekcijom su djelotvorna protiv njih, suštinski vrsta linije koja inficira populaciju u tom trenutku prestaje biti toliko važna.

“Ono što mogu reći je da su i proizvodjači vakcina, kao i pojedine države provele studije o učinkovitosti cjepiva na Delta soj. U pojedinim studijama se ukazuje na malo smanjenu učinkovitost, dok oficijelni podaci Astra Zenece, Pfizera, i Johnson & Johnsona govore o učinkovitisti vrlo sličnoj onoj za Wuhansku liniju. Dakle, po onome što sad znamo, antitijela stvorena imunizacijom dostupnim vakcinama djeluju na Delta soj SARS CoV2 virusa, uz malu opasku da su kliničke studije za vakcine Sinofarm i Sputnik V malo teže dostupne za javnost”, pojašnjava Konjhodžić.

Izlaz iz nastale situacije je vakcinacija, međutim Konjhodžić kaže kako bi se vakcinisali, prvo moramo imati dostupne vakcine.

(E.K.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...