VIŠE OD POLA POZITIVNIH OSOBA U BiH ZARAŽENO DELTA SOJEM: Genetičar odgovorio je li novi soj virusa smrtonosniji ili zarazniji od britanskog? (VIDEO)

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, naglašava da će biti jako bitno donijeti važne odluke u septembru.

  • Društvo

  • 04. Avg. 2021  04. Avg. 2021

  • 1

Delta sojem koronavirusa trenutno je zaraženo više od pola pozitivnih osoba u Bosni i Hercegovini. Većinom su to turisti ili građani naše zemlje koji su boravili u inostranstvu, tvrde genetičari. Je li delta soj smrtonosniji ili zarazniji od britanskog soja koronavirusa?

Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike, pojasnio je:

- Ne postoje klinički dokazi da je delta soj ili delta linija smrtonosnija od ove prethodne od alfe ili britanskog soja, kako smo ga zvali. Postoje samo klinički dokazi da se ona zbog mutacija na genu koji kodira za S-protein, jače veže za AC receptore u našem tijelu i zbog toga je zaraznija - kazao je Konjhodžić, piše BHRT.

Smanjen je broj i smrtnih ishoda od posljedica zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini, u odnosu na prije nekoliko mjeseci.

- Ono što ja mogu reći, neko svoje mišljenje, da jedan od razloga zbog čega smo imali visoku smrtnost je bilo neiskorištenje potpuno kapaciteta za testiranje pa smo zbog toga dobijali ljude koji su dugo vremena sa simptomima hodali i nisu na vrijeme dobijali liječničku pomoć. To može biti jedan od uzroka, a naravno, ima ih više - smatra genetičar.

Iako smo trenutno u "zelenoj zoni" kada je riječ o epidemiji, zdravstveni radnici i članovi Kriznog štaba u Bosni i Hercegovini ipak se pripremaju za mogući novi val, koji je u svijetu već počeo.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, poručio je:

- Biće jako bitno važne odluke donijeti u devetom mjesecu, počevši od škola pa nadalje, jer trebalo bi upravo sve učiniti u ovom narednom mjescu kad, evo, imamo veći priliv vakcina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...