NAPETOST RASTE: Poziv britanskoj vladi na strožije mjere Kini zbog Ujgura

Grupa utjecajnih britanskih zastupnika pozvala je vladu da preduzme strožije mjere protiv Kine zbog tretmana manjina, kao i na djelimičan bojkot Zimskih olimpijskih igara i zabranu uvoza kineskog pamuka.

  • Svijet

  • 09. Jul. 2021  

  • 1

Komitet za vanjske poslove Parlamenta je, nakon jednomjesečne istrage, sačinio izvještaj u kojem predlaže provjeru mogućnosti istrage Međunarodnog suda pravde o navodima da se nad ujgurskim muslimanima i drugim manjinama u regiji Xinjiang čime zločini.

Međustranački odbor, predvođen konzervativcem Tomom Tugendhatom, napisao je u izvještaju da “zločini“ počinjeni u Xinjiangu “predstavljaju međunarodnu krizu velike hitnosti, zbog čega nijedna civilizirana vlada ne može gledati na drugu stranu”.

Pozvao je vladu da prihvati stav parlamentarnih zastupnika, iskazan u simboličnom glasanju u aprilu, u kojem je izglasano da je nad manjinama počinjen genocid i zločin protiv čovječnosti te da predzme čvršći stav “kako bi se zločinima stalo ukraj“.

Odbor želi da Velika Britanija upotrijebi sva diplomatska sredstva da pritisne Peking kako bi dozvolio međunarodnim posmatračima, na čelu sa visokim komesarom Ujedinjenih nacija za ljudska prava, pristup Xinjiangu.

Grupe za ljudska prava vjeruju da je najmanje milion Ujgura i drugih većinom muslimanskih manjina pritvoren u kampovima u Xinjiangu te da Kina vrši prisilnu sterilizaciju žena i tjera ih na prisilni rad.

Peking odbacuje sve optužbe i tvrdi da je njegova politika u Xinjiangu nužna za borbu protiv “ekstremizma“.

Komitet je predložio da britanski ministri i ostali zvaničnici bojkotiraju ceremonije otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, odgovore britanske kompanije od sponzorstva i reklamiranja na Igrama, a navijače i turiste od odlaska u Kinu.

Za bojkot uvoza pamuka

U srijedu je britanski premijer Boris Johnson rekao da nije pristalica bojkota Igara te je naglasio da “Velika Britanija predvodi svijet u osudama kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i nametanju sankcija odgovornim“.

U izvještaju se još poziva vlada da istraži mogućnost zabrane uvoza svih pamučnih proizvoda koji se vežu uz Xinjiang, pokrajinu u kojoj se proizvodi najveći dio kineskog pamuka, javlja Al Jazeera.

Pretpostavlja se da više od 570.000 ljudi prisilno radi na branju pamuka u regiji Xinjiang.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...