VIŠKOVIĆ OGORČEN IZJAVAMA IZ SARAJEVA: „Djelovanje Dritana Abazovića i Bisere Turković narušava odnose…“

Izgradnja hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini nema nikakve veze sa Crnom Gorom i ovaj projekat ne može biti remetilac odnosa u regionu jer je u pitanju važan posao od kojeg svi u BiH mogu imati korist“, kazao je to za “Glas” premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković.

  • Politika

  • 10. Jul. 2021  

  • 5

Izgradnja “Buk Bijele” bila je tema tokom sastanka ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, koji je došao u posjetu BiH. Nakon razgovora je poručeno da su odnosi dvije zemlje dobri, ali da situaciju komplikuje izgradnja “Buk Bijele”, projekta za koji se ideja rodila još u vrijeme bivše države. Abazović je poručio da će se kroz dijalog tražiti način za rješenje u vezi s izgradnjom HE, uz napomenu da je Crna Gora ustavom određena kao ekološka država i mora voditi računa o zaštiti nacionalnih parkova, ali da vjeruje da će situacija biti prevaziđena te da neće donijeti probleme između Sarajeva i Podgorice.

Višković, s druge strane, poručuje da nema ništa protiv „da Turkovićka i Abazović cijeli dan sjede i razgovaraju, ali da bi oboje trebalo da znaju da riječ o projektu male hidroelektrane na kojem rade bh. entitet Republika Srpska i Republika Srbija koji nema nikakve veze sa Crnom Gorom jer ne ulazi ni metar na crnogorsku teritoriju“.

Kazao je da trenutno djelovanje i Abazovića i Turković narušava odnose, a ne gradnja HE “Buk Bijela”.

- Svjesni smo da će mnogi pokušavati da ospore taj projekat i samo mogu da kažem da je riječ o važnoj investiciji za cijelu BiH. Grdno se varaju svi koji misle da je to samo projekat za Republiku Srpsku, a stalno nam govore da bi trebalo da što više električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, i kada krenemo u tom pravcu, kritike ne prestaju. Da smo gradili visoku “Buk Bijelu”, imali bi pravo da komentarišu, a ovako i objekat i jezero i sve se nalazi na teritoriji Srpske - kaže Višković.

Ključni problem je, smatra, činjenica da taj projekat Republika Srpska realizuje sa Srbijom.

- Da to radimo sa bilo kim drugim, koji je njima mentor ili podoban, ne bi bilo problema, već bi aplaudirali - dodao je Višković.

- Ako se neko ne izjasni u datom roku, znači nema primjedbe na dokument, a naknadna pamet je karakteristika ovih prostora - zaključio je Višković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...