PANDEMIJA KORONE NAM IZGLEDA NIJE BILA DOVOLJNA: Na pijacama i dalje prodaju pacove i slijepe miševe

Na pijacama i dalje prodaju pacove, slijepe miševe, zajedno sa svinjama, psima, zmijama, žabama, pilićima i patkama

  • Svijet

  • 11. Jul. 2021  

  • 1

Na pijacama i ulicama Indonezije i dalje ubijaju i prodaju meso egzotičnih životinja, uključujući i slijepih miševa iako je prošlo više od godinu dana otkako su mokre pijace u Kini proglašene za vjerovatan izvor "korona virusa".

Kineske vlasti zatvorile su pijacu u Wuhanu i zabranile prodaju i živih životinja, sa nadom da će to pomoći da ih čitav svijet ne gleda kao krivca za pandemiju.

Međutim, u azijskim zemljama i dalje ne odustaju od prakse da prodaju egzotične životinje. Britanski "Independent" piše kako se na ostrvu Sulawesi i dalje prodaju živi pacovi, slijepi miševi, psi i brojne druge vrste čije se meso u tom delu svijeta smatra gurmanskom poslasticom.

Kako navodi britanski list, istražitelji su otkrili da se na jednom od najvećih indonežanskih ostrva na pijacama prodaju pacovi, slijepi miševi, zajedno sa svinjama, psima, zmijama, žabama, pilićima i patkama. Životinje se drže u nehumanim uslovima, ugurane u kaveze, vezane...

Prodaju i kokoške čije perje je obojeno, koje bi trebalo da budu kućni ljubimci, iako su veoma male šanse da će životinje preživjeti.

Iz organizacije za zaštitu životinja "Četiri šape" kažu da su ovakve pijace nastavile da rade uprkos pandemiji i zahtjev Svjetske zdravstvene organizacije da se prekine ulična prodaja životinja, prenosi Independent.

Stručnjaci upozoravaju da su loši uslovi na ovim pijacama plodno tlo za bolesti, posebno one koje mogu da pređu sa životinja na ljude.

Držanje životinja u kavezima u teškim uslovima, drastično povećava nivo stresa kod životinja, što ih čini podložnijim bolestima.

Uspostavljanjem bliskog kontakta sa životinjskim vrstama koje čovjek nikada ne bi sreo osim u divljini, povećavaju se šanse da virus pređe sa životinje na čovjeka.

Svjedoci, koji su posjetili tri pijace, rekli su da su uslovi nesanitarni i izuzetno surovi.

Slijepi miševi, psi i ptice pronađeni su u velikom broju na pijaci Langovan i na pijaci Karombasan, dok je na pijaci Beriman pronađeno mnogo slijepih miševa, kao i pacova, zmija... Tu je bilo i mnogo obojenih pilića, a prodavci nagovaraju roditelje da iste kupe svojoj djeci.

Povrijeđeni psi stavljani su u male kaveze, čekajući da budu ubijeni.

Radnici nisu nosili rukavice kada su dodirivali životinje, bilo mrtve bilo žive, a tezge su bile prekrivene dijelovima životinjskih tijela. Podovi su bili prekriveni krvlju i crvima, objavila je organizacija „Četiri šape“.

"COVID-19 bi trebalo da nas natjera da obratimo više pažnje na to kako se ophodimo prema životinjama", kaže jedan od istražitelja ove organizacije i dodaje da su ova mjesta idealna za širenje zoonotskih bolesti.

Nakon što su kineske pijace na kojima se prodaju žive životinje povezane sa pojavom koronavirusa, vlade širom svijeta pokrenule su akciju da se takve mjesta zabrane.

SZO ističe da se globalno oko milijardu slučajeva bolesti i milioni smrtnih slučajeva dogodi svake godine zbog bolesti koje prelaze sa životinja na ljude i da 75 posto novih bolesti potiče od životinja. Ebola se povezuje sa slučajevima gdje su ljudi jeli slijepe miševe, a HIV se povezuje sa konzumacijom mesa šimpanze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...