ŠTA SE DOGAĐA NA JADRANU: Zbog jedne stvari Hrvatskoj prijeti prekid turističke sezone…

U susjedstvu strahuju od najgoreg scenarija.

  • Ekonomija

  • 13. Jul. 2021  

  • 0

Trenutna epidemiološka situaciji u Hrvatskoj je dobra, no u Španjolskoj, Portugalu i Kipru dramatično raste broj zaraženih delta sojem i to pogotovo među mladima koji nisu cijepljeni.

Epidemiolozi iz Srbije upozoravaju da im se iz dana u dan povećava broj zaraženih te tvrde kako je u Srbiji započeo četvrti val koji se očekivao da će započeti tek na jesen. Pitanje je kojeg će biti intenziteta i koliko će trajati.

Na najnovijoj epidemiološkoj karti ECDC-a Portugal i Španjolska označena su crvenom bojom, a zaraza u ovim turističkim zemljama je buknula nakon što su delta soj virusa proširili britanski gosti i strani radnici, piše Slobodna Dalmacija.

Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus ne smatra da je rješenje u oštrijim mjerama, kaže kako je problem što se ne drže ovih koje su propisane.

"Eto u tome je problem i zato postoji realna opasnost da nam se dogodi prekid sezone u kolovozu kao što je to bilo lani. Ne trebaju nove zabrane nego samo kontrola i odgovornost. Velike svadbe i partijanja u noćnim klubovima moraju se jače kontrolirati. Tko nema COVID potvrdu, odnosno tko nije cijepljen, ili nije prebolio koronu obavezno mora prije ulaska na događaj pokazati negativan korona test. Lani smo imali eksploziju zaraze na svadbama jer nije bilo kontrole, nadam se da smo nešto iz toga naučili", objašnjava Venus.  

Epidemiolog ponavlja kako se od COVID-a možemo obraniti samo cijepljenjem i nošenjem maski. "I to ne cijepljenje samo jednom dozom, nego s obje. Velika je razlika je li osoba cijepljenja jednom ili dvije doze pogotovo u slučaju delta soja koji postaje prevladavajući u Europi. Isto tako, obavezno i dalje treba nositi masku. Problem je što se mi te dvije osnovne stvari, cijepljenja i nošenja maski, ne držimo. Procijepljenost je puno manja od potrebne i sa jednom dozom, a kamoli sa dvije, a budući je trenutno epidemiološko stanje povoljno ljudi misle da su ima maske višak", rekao je.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...