ZVIZDIĆ I IVANIĆ ZA „SB“ O MILANOVIĆEVOM "DOŽIVLJAJU“ ANGELE MERKEL: „Onaj ko tvrdi da kancelarka Merkel ne zna ništa o BiH, ne zna ništa ni o njoj ni o Bosni i Hercegovini“

Kazati da gospođa Merkel nema pojma o BiH je za mene nonsens i tvrdnja bez ikakvog uporišta jer realnost nam govori sasvim drugačije, rekao nam je Zvizdić. Ivanić: Merkel i Sergeja Lavrova sam tumačio kao neke od najpripremljenijih i najinformisanijih državnika o BiH s kojima sam imao priliku razgovarati.

  • Društvo

  • 13. Jul. 2021  13. Jul. 2021

  • 5

Piše: DARKO OMERAGIĆ

Predsjednik Republike Hrvatske ne prestaje da ispaljuje neprimjerene i netačne izjave o Bosni i Hercegovini, a s njima je nastavio tokom posljednje posjete našoj zemlji.

Jedna od tih izjava je posebno interesantna jer djeluje vrlo neuvjerljivo, a govori o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel:

„Problem je što za BiH u Evropi nema nikakvog interesa, postala je predzadnja rupa na svirali i kad nema mačaka koje riču, miševi kolo vode. Njemačka kancelarka Angela Merkel o stvarima u BiH nema pojma. Ona ne zna ko je Dodik, ko je treći član Predsjedništva BiH“, uskliknuo je u ponedjeljak tokom predavanja na Sveučilištu u Mostaru „dobro obaviješteni“ predsjednik Republike Hrvatske kojeg je u intervju za „Slobodnu Bosnu“ prije nekoliko dana ugledni politolog iz Zagreba Žarko Puhovski nazvao nezakonitim političkim sinom Franje Tuđmana i čovjekom sa viškom energije i manjkom ovlasti koje sa sobom nosi funkcija predsjednika Hrvatske

No, vratimo se na Milanovićevu izjavu o neznanju Angele Merkel i čujmo šta o njoj misle nekadašnji šefovi izvršne vlasti u BiH Mladen Ivanić i Denis Zvizdić koji su se Merkelovom tokom svojih mandata u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH često susretali.

Šta zna Merkel, a ne zna Mlanović?

Mladen Ivanić, bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH dobro pamti neke od brojnih susreta Merkelovom tokom svog boravka na najvišim državnim funkcijama u BiH. Posebno je zapamtio neke detalje koji nam otkrivaju koliko je, zapravo, Merkelova upoznata sa stanjem u BiH, bh. politikom i da li je BiH, kako je izjavio Milanović, predzadnja rupa na svirali:

„S Angelom Merkelom sam se susreo više puta i tokom njene posjete BiH, ali i kada sam kao član Predsjedništva BiH bio u posjeti Berlinu. Svake druge godine sam se s njom susretao na sastancima Evropske narodne partije i moj utisak o njoj je da je to jedna vrlo informisana političarka koja to je i pokazivala tokom svih razgovora koje smo imali. Merkel i Sergeja Lavrova sam tumačio kao neke od najpripremljenijih i najinformisanijih državnika o BiH s kojima sam imao priliku razgovarati. Bio sam čak i iznenađen saznanjima da poznaje neke detalje i zaista ne znam otkuda taj Milanovićev stav. Moj osjećaj je potpuno drugačiji od ovog što govori Milanović i da je Merkelova itekako dobro upoznata s prilikama u BiH“, kaže Ivanić.

Šta više, Ivanić nam je rekao da Merkelova ima mnogo neutralniji stav o BiH nego što mnogi misle.

„Uvijek je bila vrlo dobro pripremljena i koncentrisana, te uvijek dobro znala šta želi postići to je o tome bila upoznata do detalja. Vidljivo je bilo da je Merkelova bila informisana o BiH, ne samo iz njemačke ambasade u BiH, nego i iz drugih izvora koji nisu iz standardne diplomatske strukture, odnosno nisu institucionalni. Njeni stavovi su bili balansiraniji čak i od stavova zvanične njemačke diplomatije“, rekao nam je Ivanić, dodajući da se s Milanovićevom nije susretao, ali da pretpostavlja da su njegovi istupi rezultat unutrašnjih političkih prilika u Hrvatskoj i neke vrste jačanja vlastite pozicije.

Bivši potpredsjednik SDA i predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji je nakon napuštanja SDA postao samostalni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je za „Slobodnu Bosnu“ rekao da su Milanovićeve izjave nonsens.

„Kancelarka Merkel je, prema mom iskustvu nastalom nakon brojnih susreta koje smo imali od 2015. do kraja 2019. godine jedan od evropskih lidera koji je uvijek bio najbolje informiran o situaciji u BiH, kako političkoj tako i ekonomskoj. Podsjećam da je gospođa Merkel došla u posjetu BiH već u julu 2015. godine, a ja sam kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio u uzvratnoj posjeti 2018. u Berlinu. Između ta dva susreta bio je veliki broj različitih konferencija i samita o zapadnom Balkanu i evropskom proširenju i uvijek je gospođa Merkel bila izvanredno obaviještena o političkoj situaciji i odnosima u BiH, a pogotovo o ekonomskoj situaciji i ekonomskim potrebama BiH i zapadnog Balkana. Treba podsjetiti da je ona bila pokretač Berlinske inicijative, te Njemačko-britanske inicijative za BiH koja je donijela novu energiju u proces evropskih integracija BiH i priskrbila nam ogroman broj značajnih projekata, vrlo povoljnih investicija, posebno u oblasti cestovne infrastrukture. Prema tome, kazati da gospođa Merkel nema pojma o BiH je za mene nonsens i tvrdnja bez ikakvog uporišta jer realnost nam govori sasvim drugačije“, rekao nam je Zvizdić.

Nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH ističe da je Merkelova istinski prijatelj Bosne i Hercegovine, ali i osoba koja je prijatelj razvoja cijelog Balkana i dobrosusjedskih odnosa među zemljama na našim prostorima:

„Posebno bih podvukao Samit u Berlinu koji je bio sredinom 2019. kada je uz medijatorsku ulogu gospođe Merkel okončana ideja bilo kakve razmjene teritorija i promjene granica na zapadnom Balkanu. Sve poslije toga su bili samo uzaludni snovi pojedinih političara koji su govorili o imaginarnim projektima promjene granica i razmjeni teritorija. Tada je to presjekla gospođa Merkel rekavši da je arhitektura zapadnog Balkana završena, da nema promjene granica i da se svi trebamo posvetiti evropskim integracijama, dobrosusjedskim odnosima, vladavini prava i razvoju ekonomije.“

Bahatost, neznanje...

No, vratimo se i na Milanovića i njegove druge neprimjerene izjave o BiH. Jedna od njih je ona o BiH kao predzadnjoj rupi na svirali. Zvizdić ne želi ulaziti u Milanovićeve namjere, ali smatra da su te izjave odraz neinformisanosti:

„Gospodin Milanović nije na adekvatan način informisan o BiH, stanju i odnosima u BiH i onome što predstavlja osnovnu potku Bosne i Hercegovine, a to je BiH kao višenacionalno društvo, antifašističko društvo, zemlja koja je primjer suživota koji je na ovim prostorima prisutan već stoljećima. Ravnopravnost građana i jednakopravnost naroda je ključni aksiom Bosne i Hercegovine. To bi trebao da zna gospodin Milanović, a izjave da je BiH predzadnja rupa na svirali korespondiraju s nekim njegovim ranijim izjavama o BiH želeći pritome da da značaj sebi i da on temu BiH donosi na agendu na evropskim sastancima.

Na naše pitanje kakav bi odgovor bh. vlasti trebao biti na posljednje Milanovićeve izjave, Zvizdić je odgovorio:

„Mislim da bi ga svi mi trebali još jednom zamoliti da se ne miješa u unutrašnje stvari BiH i da nam ne pomaže na takav način. Ako želi pomoći BiH onda treba raditi na način dobrog susjeda koji treba u kapacitetu koji ima pomoći BiH da realizira svoja dva ključna vanjskopolitička cilja, a to su evropske i NATO integracije. S druge strane, Milanović treba da pustiti bh. institucije koje su za to ovlaštene da odrede pravce naših međusobnih odnosa i budućnosti BiH i nema potrebe da imamo bilo kakvog tutora sa strane. Ne želimo nametnuta i oktroisana rješenja, ne želimo nikakav paternalistički odnos susjednih država prema BiH koje se trebaju ponašati u maniru dobrih susjeda, a ako to nisu u stanju omda treba da ostave BiH na miru da mi sami uz pomoć iskrenih prijatelja riješimo krupna politička i druga pitanja“, rekao je za „Slobodnu Bosnu“ Denis Zvizdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...