"SB" NA LICU MJESTA; PREDSJEDNIK VSTV-a NAJAVLJUJE: "Uskoro optužnice i presude za visoku korupciju i organizirani kriminal" (FOTO)

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, najavio je danas na konferenciji u Sarajevu podizanje optužnica i znatno veći broj osuđujućih presuda u predmetima organiziranog kriminala i korupcije visokog nivoa.

  • Hronika

  • 13. Jul. 2021  13. Jul. 2021

  • 1

On je istakao da je "EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini" veliki projekt koji se provodi i finansira novcem Evropske unije, preko VSTV-a u saradnji sa sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini. Istakao je da je počeo početkom 2019. godine, a sada je u završnoj fazi.

- Fokus je bio na jačanju kapaciteta bh. pravosuđa u procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i korupcije visokog nivoa. Ključna stvar projekta je bila da se poboljša saradnja dva segmenta, tužilaštva i Agencije za provođenje zakona. U cilju ostvarenja toga preduzet je čitav niz mjera. Mislim da je napravljen jedan veliki pomak, konkretne rezultate ćemo vidjeti u budućnosti kroz podizanje optužnica i nadam se znatno veći broj osuđujućih presuda u ovom segmentu - rekao je Lagumdžija.

Smanjiti sve nedoumice i poteškoće

Dodao je kako su kroz projekt polučili i niz dokumenata koji će biti od velike važnosti u narednom periodu za sve nosioce pravosudnih funkcija, pa i one druge koji se "naslanjaju na ove aspekte". Podsjetio je kako je na prethodnoj sjednici Vijeća usvojen, odnosno verificiran priručnik za saradnju u međunarodnim krivičnim stvarima i ekstradiciji koji će pomoći u tom segmentu gdje je do sada bilo mnogo poteškoća.

Lagumdžija je kazao kako je napravljen značajan pomak, a nada se da će se na ovaj način spriječiti, odnosno smanjiti sve one nedoumice i greške koje su se pravile u ovim procesima.

"Drugi priručnik se tiče borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u jednom posebnom segmentu gdje imamo finansijske istrage. Nadam se da će i on pomoći u ovom vrlo osjetljivom dijelu, da ono što smo imali kao uska grla riješimo, da ubuduće imamo bolju situaciju", kazao je Lagumdžija.

Ovaj projekt, dodaje, bavio se i pitanjem mentorstva za mlade tužioce koji tek preuzimaju dužnost što je nužnost.

U Sarajevu je danas održana završna konferencija projekta "EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini", a ovim događajem je zaključen projekt EU4Justice u Bosni i Hercegovini.

Projekt se fokusirao na unapređenje efikasnosti, integriteta i profesionalizma u institucijama u sektoru vladavine zakona, odnosno unapređenje saradnje između tužilaštva i agencija za provođenje zakona s ciljem bolje efikasnosti u istragama u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, te na jačanje kapaciteta u pogledu upravljanja ljudskim resursima i učinkom i poboljšanjem disciplinskih okvira i procedura.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic kazala je kako ovaj projekt čini dio strategije pojačanog angažmana Francuske u zemljama Zapadnog Balkana, konkretno francuske strategije prema zemljama Zapadnog Balkana, a odluku je donio predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Toudic je rekla kako projekt ima brojne sastavne dijelove.

- Francuska time što daje svoju podršku i stručno znanje visokog nivoa ovom projektu svjedoči vrlo konkretno o svojoj spremnosti da prati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu prema Evropskoj uniji - rekla je francuska ambasadorica.

Dodala je kako pitanja za vladavinu prava nalaze se u samom središtu 14 prioriteta i ovim projektom Francuska i njeni partneri doprinose napredovanju Bosne i Hercegovine.

"Ovaj projekt je omogućio napredak, konkretno kroz pisanje dva operativna vodiča i zaključke dvije radne grupe o pravima žrtava i o sastavljanju optužnica", rekla je Toudic.

Dodala je kako građanima Bosne i Hercegovine duguju istinu, a ovaj projekt je nužan, ali nije dovoljan, o čemu se svi slažu.

Izgradnja povjerenja građana u pravosudni sistem

Nicolas Bizel, šef Odjela za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, kazao je kako je projekt vrijedio oko dva miliona eura, i podrazumijevao je čitav niz različitih aktivnosti koje su rađene u iznimno teškim uslovima, s obzirom na to da je značajan dio realiziran u vrijeme pandemije COVID-19.

Projekt je, dodaje, ponudio direktnu pomoć u izgradnji ponovnog povjerenja građana u pravosudni sistem zemlje i utvrđivanje vrlo postojanog praćenja i evidentiranja samih istraga koje će u konačnici rezultirati većim brojem osuđujućih presuda u predmetima korupcije i organiziranog kriminala. Dodao je kako, ipak, ne mogu reći da su u potpunosti zadovoljni ostvarenim rezultatima, te da je potreban dodatni rad na mnogo toga.

"Da bismo bili u stanju nadograditi se na već ostvarene rezultate, jako je bitno da imamo posvećenost organa vlasti Bosne i Hercegovine i u tom kontekstu bitno je da se čim prije poradi na izmjenama i dopunama Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću kako bi se uspostavili redovni ili postojani mehanizmi provjere integriteta sudionika u pravosudnoj zajednici", rekao je on.

Blizu stotinu učesnika okupilo se danas na završnoj konferenciji ovog projekta.

(Anadolu Agency) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...