SVI SU MISLILI DA JE NEMOGUĆE: Revolucionarne gume koje nisu punjene zrakom stižu na ceste…

Sada, po prvi put, gume idu na javne ceste i to na dionicu dugu oko 16 kilometara.

  • Auto

  • 16. Jul. 2021  

  • 0

Goodyear Tire & Rubber Co. testira gume koje nisu punjene zrakom na autonomnim vozilima u Jacksonvilleu u državi Florida. Gume i točkovi NPT prethodno su tri godine testirani na autonomnom vozilu nazvanom Olli, i to na zatvorenim lokacijama. Sada, po prvi put, gume idu na javne ceste i to na dionicu dugu oko 16 kilometara, javlja HAK.

Goodyear nije propustio spomenuti da je ovo prvo testiranja ovakvog tipa guma na prometnicama. Guma bez zraka bit će izdržljivija, a s njom se, naravno, nikada nećete žaliti da je probušena. Tokom ovoga pilot projekta Goodyer će prikupljati ključne podatke o udobnosti vožnje, buci i još mnogo toga u suradnji s Jacksonville Transportation Authorityjem koji upravlja flotom autonomnih vozila.

alt 

Umjesto zraka, gumama potporu daju posebno izrađene lamele, a na sličnim projektima rade Michelin i Bridgestone. Goodyear je sa svojom gumom prvi krenuo na otvorene ceste.

Michelin je najavio da će slično dizajniranu gumu Uptis komercijalizirati 2024. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...