PIŠI PROPALO: Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija protiv rusko-kineske inicijative za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika BiH

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, mogle bi biti prepreke za rusko-kineski prijedlog o načinu i roku zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u našoj zemlji. U odgovorima na upit BHT1 iz ambasada ove dvije zemlje navode-da se zatvaranje OHR-a temelji samo na ispunjavanju definiranih kriterija, odnosno 5+2 uslova- koji nisu ispunjeni.

  • Politika

  • 16. Jul. 2021  

  • 0

Christian Schmidt preuzet će dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH kako je i planirano 1. augusta. Rusko-kineski prijedlog, međutim, jeste da mu se ograniče ovlaštenja, te da njegova kancelarija bude zatvorena 31. jula sljedeće godine. Iz ambasada dvije zemlje stalne članice Savjeta bezbjednosti UN u našoj zemlji stavovi su protivni ruskom prijedlogu.

“Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika (OHR) u podršci provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2. Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine,” istakli su iz Ambasade SAD-a.

Iz ambasade Velike Britanije još navode da su vlasti u BiH ključne za postizanje neophodnog napretka, te ih ohrabruju da se usmjere na reforme potrebne njihovim građanima. Iz Evropske komisije u Briselu kao ni iz ambasade Njemačke odgovora još nema. Novinar Ranko Mavrak prijedlog naziva ruskim diplomatskim manevrom nakon neuspjeha u opstruisanju imenovanja novog visokjog predstavnika.

“To su sve nerealni zahtjevi i nema nikakve šanse da zapad pristane na davanje takvih ustupaka Rusiji jer za to nema potrebe i isto tako nema nikakve šanse da se za godinu završi sve ono što je postavljeno kao cilj OHR-a, ne zbog toga što je to nemoguće nego nema političke spremnosti da se to napravi i to je realnost s kojom će se morati suočiti novi visoki predstavnik Schmidt,” kazao je novinar Ranko Mavrak.

Njemački politolog i ekspert za Balkan Bodo Weber, ruski prijedlog Rezolucije tumači kao nastavak direktne podrške vlastima u Banjaluci, ali vidi i drugu dimenziju.

“Vjerujem da je ona jedan znak da Rusija ne popušta i bojim se da je ovo još jedno upozorenje da bi Rusija zaista mogla u novembru kad je odluka o produžetku mandata EUFOR-a mogla zaista ovaj put staviti veto na nastavak misije EUFOR-a,” rekao je Weber.

“Meni se čini da su zagovornici zatvaranja kancelarije VP zapravo i kroz ovu rezoluciju od onih sila koje su smatrali da ih bezuslovno podržavaju na neki način ostali usamljeni u svom nastojanju za zatvaranje kancelariju VP i neprihvatanja novog VP”, kazala je politička analitičarka Tanja Topić.

Opširnije u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...