GRLIĆ RADMAN DANAS BORAVIO U BUGOJNU: "Hrvatski narod u BiH je autohton i vjerujem da će se to pokazati i u novom izbornom zakonu, gdje će Hrvati moći..."

"Žalosna je činjenica da u usporedbi s vremenom prije ratnih sukoba ovdje živjelo oko 16.000 Hrvata, a danas svega 2.500. Ovdje bi trebalo stvoriti preduvjete za njihov povratak", rekao je hrvatski šef diplomatije. Najavio je nastavak podrške hrvatske Vlade.

  • Vijesti

  • 20. Jul. 2021  20. Jul. 2021

  • 8

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je u utorak očekivanje da će se rasvijetliti sudbina nestalih i ubijenih Hrvata u Bugojnu u srednjoj Bosni, gdje je u utorak položio vijenac te učestvovao na misi u župi Kandiji.

"Jako je važno rasvijetliti mračnu prošlost da bismo mogli zajedno živjeti, da bismo otvorili novo poglavlje suživota. Važno je rasvijetliti prošlost, sudbinu nestalih, poginulih. Njihove obitelji su još žive", rekao je ministar Grlić Radman u mjestu Kandiji.

Hrvati u Bugojnu obilježavaju 28. godišnjicu od stradanja tokom sukoba HVO-a i Hrvatske vojske sa Armijom Republike BiH. Oko 16.000 Hrvata je zajedno sa poraženim vojnicima HVO-a napustilo Bugojno. Tokom sukoba u Bugojnu poginulo je oko 300 Hrvata, dok se traga za 15 nestalih.

Sutra će se na lokaciji Rostova nastaviti iskopavanja u potrazi za njihovim tijelima. Na tome području prošle godine ekshumirani su ostaci četvorice nestalih Bugojanaca.

Hrvatski šef diplomatije Grlić Radman u mjestu Kandiji položio je vijenac za žrtve iz Domovinskog i drugih ratova, te je prisustvovao misi povodom svetkovine sv. Ilije Proroka. Rekao je kako je Bugojno danas test svima u Bosni i Hercegovini kako bi se "vratio duh zajedništva, tolerancije, multietničnosti".

"Žalosna je činjenica da u usporedbi s vremenom prije ratnih sukoba ovdje živjelo oko 16.000 Hrvata, a danas svega 2.500. Ovdje bi trebalo stvoriti preduvjete za njihov povratak", rekao je hrvatski šef diplomatije. Najavio je nastavak podrške hrvatske Vlade.

"Tu će Vlada Republike Hrvatske i sve njezine institucije pomoći odgovarajućim projektima prekogranične saradnje i preko EU fondova. Siguran sam da će se Hrvati Bugojna moći vratiti u svoj zavičaj i da će se opet ovdje njegovati i isticati hrvatski identitet uz poštovanje svih ostalih vjera i nacija kao što je to bilo nekada", istaknuo je.

Pri tome je izrazio očekivanje da će "Hrvati u Bugojnu i cijeloj zemlji ostvariti jednakopravnost". "Hrvatski narod u BiH je autohton i vjerujem da će se to pokazati i u novom izbornom zakonu gdje će Hrvati moći birati legitimne političke predstavnike u najviše tijela kao što je to predviđeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom", dodao je.

Predsjednik lokalnog HDZ-a BiH i Gradskog vijeća Bugojna izrazio je očekivanje da će Vlada RH nastaviti podržavati opstanak tamošnjih Hrvata, što po njemu ponajprije zavisi o otvaranju novih radnih mjesta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...