ŠTA IM JE TU SPORNO: MUP Republike Hrvatske izbacio mladu kadetkinju zbog igranja UŽIČKOG KOLA

Svejedno čisto se sumnja da bi devetnaestogodišnjakinja bila rigorozno sankcionirana da, zajedno s društvom, preferira bečki valcer.

  • Regija

  • 20. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 1

Minisztarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske uspješno se odbranilo od devetnaestogodišnje djevojke iz Osječko-baranjske županija koja je organizirala, a zatim i snimila svoje kolege, polaznike Policijske akademije Josip Jović, dok plešu užičko kolo.

Kako je jučerašnje policijsko saopćenje o đuskanju policijskih akademaca na nepoželjne ritmove ostalo pomalo nedorečeno, zamolili smo MUP da nam objasni u čemu je točno problem: u izboru muzike ili u vremenu održavanja eventa. Nedvosmislen odgovor nismo dobili, ali svejedno čisto sumnjamo da bi devetnaestogodišnjakinja bila rigorozno sankcionirana da, zajedno s društvom, preferira bečki valcer, piše Index.hr.

Za policiju postoje dva sporna elementa

Prema MUP-ovoj interpretaciji Statusa policijske akademije Josip Jović, dva su sporna elementa u djelovanju sad već bivše polaznice: prvi, objavila je video plesa i drugi, na objavljenom materijalu vidi se sadržaj koji vrijeđa ugled, čast i dostojanstvo MUP-a. Kako se mjeri ugled, čast i dostojanstvo nekog ministarstva, do časa objave ovoga teksta nismo uspjeli saznati. Inače, na snimci koja je postala sporna, vidi se i izbačena organizatorica kola - ona pleše, jedina u policijskoj uniformi.

No da se ne iscrpljujemo u interpretacijama, evo što nam je MUP odgovorio. Poduže je:

"Sukladno propisima obrazovne ustanove Srednje policijske škole, nije dozvoljeno objavljivanje materijala elektroničkim ili drugim putem, posljedica kojih je povreda ugleda, časti i dostojanstva druge osobe ili ugleda MUP-a. Snimka je nastala u vrijeme kada je na snazi trebalo biti povečerje za prekvalifikante, ali je rukovodstvo srednje policijske škole odobrilo druženje, a što je predmet inspiciranja.

Ponašanje neprimjereno za policijski sistem

Policijska akademija je mišljenja kako je realna situacija da se mlade, netom punoljetne osobe, čije osposobljavanje za posao policijskog službenika još uvijek traje, ponekad i nađu u neprimjerenim situacijama. No, na osobama koje su za njih odgovorne tijekom školovanja leži odgovornost da ih na to upozore i objasne im zašto je neko ponašanje neprimjereno za policijski sustav

Prekvalifikantica koja je inicirala i objavila snimku (a i sama se nalazi na snimci u odori) je isključena, protiv tri voditelja odgojnih skupina, jednog voditelja smjene i dva rukovoditelja policijske škole (ukupno 6 osoba), načelnica Policijske akademije će pokrenuti disciplinske postupke, dok će se prema ostalim prekvalifikantima koji se nalaze na snimci izreći odgovarajuće sankcije sukladno pravilima škole.

MUP, dakle, demantira tvrdnje nekih opskurnijih medija da je djevojka izbačena zato što se zgražala nad snimkama kolega koji plešu užičko kolo. Ne, ona se nije zgražala, nego okupila kolege i plesala s njima. Pa što? Pa, eto, MUP se uvrijedio.

Provocirala kolegicu islamske vjeroispovijesti

Opskurni mediji pokušali su povući i paralelu sa slučajem polaznice iz Zadra izbačene u veljači 2019. godine jer je, navodno, slušala Marka Perkovića Thompsona. Ispostavilo se da je djevojka, barem prema onom što tvrdi MUP, išla i dalje: uz "glasno reproduciranje" Thompsonovih pjesama, crtala je "ušato U", a sve to kako bi povrijedila "dostojanstvo kolegice islamske vjeroispovijesti".

Djevojka je, navodno, bila fokusirana na provociranje kolegice muslimanke, iako je nejasno zašto simbol ustaštva ne bi provocirao i vrijeđao dostojanstvo kolegica i kolega katoličke ili pravoslavne vjeroispovijesti. Ili ateista, ako je takvih još ima među policajcima.

Protiv Zadranke je, na koncu, podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu, a sud je proglasio krivom i kaznio novčano.

Redatelj Dario Juričan objavio je otvoreno pismo polaznicima škole u kojima skreće pažnju na, kako opaža, neprimjerena ponašanja nekih utjecajnih policajaca.

Podsjeća, na primjer, da je Stipo Mandić, rukovoditelj Operativno-komunikacijskog centra zagrebačke Policijske uprave, u rujnu prošle godine bio na rođendanskoj proslavi kod pokojnog poduzetnika Nenada Bukovca, a u društvu također pokojnog Milana Bandića i Patrika Šegote. Do časa kad se policajac Mandić našao u eminentnom društvu, protiv Bandića je USKOK pokrenuo nekoliko postupaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...