ŠTA SE DOGAĐA U SJEVERNOJ KOREJI: Uprkos strogim zabranama, nastavili su...

U međuvremenu, na sastanku vladajuće stranke u junu, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rekao je da se situacija s hranom u državi "zaoštrava", jer je poljoprivredni sektor zemlje prošle godine bio devastiran snažnim tajfunima i poplavama.

  • Svijet

  • 21. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 1

Sjeverna Koreja nastavila je uvoziti lišće duhana iz Kine iako je Pyongyang od kraja prošle godine zabranio pušenje na javnim mjestima u cijeloj zemlji.

Sjeverna Koreja zatvorila je od početka 2020. godine granice s Kinom i Rusijom kao odgovor na pandemiju koronavirusa, ali najnoviji podaci, objavljeni u utorak, pokazuju kako se cigarete u Sjevernoj Koreji smatraju potrebom i stoga se duhan mora uvoziti, prenosi agencija Kyodo.

Analitičari kažu da su državna poduzeća u zemlji kupila duhansko lišće iz Kine, a ukupna prodaja čini oko 30 posto kineskog izvoza tog proizvoda u junu.

U novembru je Sjeverna Koreja donijela "zakon o zabrani duhana". Pooštrene su pravne i socijalne kontrole proizvodnje i prodaje cigareta, dok su izrečene kazne onima koji krše zakon.

U međuvremenu, na sastanku vladajuće stranke u junu sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rekao je da se situacija s hranom u državi "zaoštrava", jer je poljoprivredni sektor zemlje prošle godine bio devastiran snažnim tajfunima i poplavama.

Međutim, čini se da Sjeverna Koreja prošlog mjeseca nije uvozila prehrambene proizvode iz Kine, dok je od susjeda nabavila gumu, hemijske i proizvode od plastike. Kina je u ekonomskom smislu najbliži i najutjecajniji saveznik Pyongyanga.

Dva mjeseca, počevši od marta, Sjeverna Koreja uvozila je hemijsko đubrivo i srodne proizvode iz Kine. Sjeverna Koreja zavisi od Kine u više od 90 posto svoje trgovine.

Sjeverna Koreja objavila je ranije ove godine u izvještaju Ujedinjenim narodima da se suočila s najgorom krizom hrane u više od deset godina.

Službeni mediji Sjeverne Koreje izvijestili su da se u zemlji nastavljaju ekstremne vrućine, pozivajući na oprez protiv toplotnog udara. Neki stručnjaci upozoravaju da bi suša zadala dodatni udarac nacionalnom poljoprivrednom sektoru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...