EVROPSKI PARLAMENTARAC GROŠELJ U AKCIJI: Zatražio dostavljanje Janšinog non-papera

Klemen Grošelj, poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije, zatražio je od Evropskog vijeća da mu se dostavi non-paper Janeza Janše. 

  • Politika

  • 21. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 0

Njegov dopis Evropskom vijeću, vrhovnom tijelu Evropske unije, izazvan je i priznanjem iz te institucije da su dobili taj dokument, ali da je on pod obavezujućom zaštitom i ima oznaku tajnosti.

U podnesku Evropskom vijeću Grošelj je naveo da je taj non-paper izazvao burne reakcije ne samo na zapadnom Balkanu, već i u Evropi i svijetu. 

U njemu se zagovara promjena granica u našem regionu i stvaranje tri nacionalne države - velike Srbije, velike Albanije i velike Hrvatske. 

alt

Informacije o postojanju non-papera Politicki.ba prvi je objavio 12. aprila ove godine. 

Tada je napisano i da Janša predlaže komadanje Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. 

Sve bi se uradilo uz posredovanje Evropske unije i asistenciju NATO saveza. 

Non-paper je otkriven nakon istupa Boruta Pahora, predsjednika Slovenije, tokom ručka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kada je tri člana kolektivnog šefa države pitao da li je moguć "mirni razlaz". 

Janša je kategorički demantirao ove navode. 

No, premijer Albanije Edi Rama medijima je potvrdio navode iz teksta portala Politički.ba i rekao da je s Janšom pričao o tome. 

Portal Necenzurirano.si potom je objavio kompletan sadržaj non-papera.

alt

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Njemačka, Francuska... pa čak i Rusija, odbacile su navode iz non-papera.

Grošelj je u dopisu Evropskom vijeću pod oznakom "prioritetno" napisao da će poštivati pravne norme u vezi s tim dokumentom, ali da mu on treba, jer bi njegov sadržaj mogao imati "dalekosežne implikacije na političku stabilnost zemalja Zapadnog Balkana i posljedično znatne posljedice na politiku Evropske unije prema cijeloj regiji". 

"Kao izabrani predstavnik Evropskog parlamenta i član Odbora za vanjske poslove koji je svakodnevno duboko uključen u poslove zapadnog Balkana, vjerujem da bi moj pristup informacijama sadržanim u ovom non-paperu bio od iznimne koristi tokom mog posla.

Stoga bih pitao Vijeće da li mi može biti odobren pristup ovom non-paperu o granicama na zapadnom Balkanu, podložno strogim pravilima povjerljivosti i uz puno poštovanje svih relevantnih zakonskih obaveza."

Grošelj je, inače, u Evropski parlament izabran ispred Liste Marijan Šarec (LMŠ). To je stranka bivšeg premijera Slovenije, sada u opoziciji. 

U Evropskom parlamentu LMŠ je članica treće po snazi poslaničke grupacije - Liberali. 

(Politički.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...