"BRŽI OD ZVUKA": Ponos turske vojne industrije za Bajram sve iznenadio, objavio prve fotografije novog prototipa RAZORNOG DRONA

Turska kompanija iz oblasti odbrambene industrije "Baykar" podijelila je prve fotografije idejnog dizajna projekta Borbeni bespilotni zrakoplovni sistem (MIUS), javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 21. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 1

"Prvi put dijelimo fotografije idejnog dizajna našeg projekta Borbeni bespilotni zrakoplovni sistem (#MIUS). Našoj naciji i cijelom islamskom svijetu čestitamo Kurban-bajram", navedeno je u poruci na zvaničnom Twitter profilu kompanije "Baytar", već dokazanog snabdjevača Turskih oružanih snaga.

Na stranici "Baykara" ranije je, 17. jula, podijeljen kratki videozapis na kojem su se mogli vidjeti samo neki vizuelni dijelovi projekta, a video je objavljen sa porukom: "Bajramski poklon se učitava. Sačekajte 20. juli."

Čelnik turskog tehnološkog diva Selcuk Bayraktar na svom profilu je, također, objavio poruku.

"Ako pitaju šta je vrednije u životu, dolazak na odredište ili krenuti na put, rekao bih da započnem novi put s istim uzbuđenjem kao i prvog dana", naveo je Bayraktar.

Otkrio je i kada očekuju prvi prototip.

"Cilj nam je na 100. godišnjicu Republike Turske (2023., op. a.) izvesti prvi let prototipa #MIUS, koji smo razvili s našim mladim inženjerima i tehničarima", rekao je Bayraktar.

Govoreći i o samim karakteristikama sistema MIUS, Bayraktar navodi kako će prvi prototip raditi brzinom bliskom brzini zvuka.

"Sljedeći će prototipi biti iznad brzine zvuka. Imat će kapacitet nosivosti od 1,5 tona municije. Moći će nositi pametne rakete zrak-zrak, zrak-zemlja i krstareće rakete. Sistem će moći nositi svoju municiju unutar trupa, ali i ispod krila, jer ima slabo vidljiv dizajn za radare", kazao je čelni čovjek "Baykara".

Prema riječima Bayraktara, najvažniji aspekt, različit od ostalih prototipova razvijenih na ovom polju u svijetu, jest taj da će MUIS moći sletjeti i poletjeti s brodova s ​​kratkom pistom u klasi TCG Anadolu.

"Ono što se u dizajnu naše letjelice razlikuje od ostalih bespilotnih ratnih aviona u svijetu su vertikalni repovi i vodoravne upravljačke površine, koje nazivamo kanaderima. Zahvaljujući ovim kontrolnim površinama, imat će agresivnu upravljivost. Na taj će način moći autonomno izvoditi manevre preventive, izbjegavanja i bliske borbe zahvaljujući kompjuterima s umjetnom inteligencijom koje smo razvili", dodao je Bayraktar.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...