IZGRADILI VILE S BAZENIMA: Pogledajte kako izgleda iz zraka urbicid na Buni (FOTO+VIDEO)

Poluotok na Buni po regulacijskom planu je označen kao - urbano zelenilo, park, šume.

  • Društvo

  • 21. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 5

O urbicidu u središtu Grada Mostara na našem portalu se iscrpno pisalo, no sve više pritužbi, pisama i mailova dobivamo iz šire okolice Mostara, Bune, Blagaja, Malog Polja. Mještani nas upućuju na bespravnu gradnju, po pitanju nekih objekata oformile su se i građanske inicijative, koje već podnose i kaznene prijave, piše portal Hercegovina.info.

Poluotok na Buni po regulacijskom planu je označen kao - urbano zelenilo, park, šume. Danas tu nema ni urbanog zelenila, ni parka, a ni šume, već velebne vile s bazenima, podzidanim i betoniranim koritom rijeke i slično.

Osim Grada, čije službe nikada nisu smjele, bez izmjene regulacijskog plana, ovdje dopustiti gradnju, vidi se nerad kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, koje je nadležno za postupanje kada su u pitanju intervencije na vodnom dobru. Kako to izgleda u teoriji, a kako u praksi, zabilježili smo za vas dronom, a fotografije i videa govore više od hiljadu riječi.

Zanimljivo, prvi saradnici bivšeg gradonačelnika, koji su dozvoljavali gradnju suprotno vlastitim planovima i propisima i danas obnašaju dužnosti koje su i obnašali, a u Tužilaštvu HNK-a protiv njih se slažu krivične prijave.

Izdavanje novih ilegalnih dozvola je zaustavljeno, no upravo legalizacija i sanacija stare štete biti će Sizifov posao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...