MILORAD DODIK KONSTERNIRAN: "Funkcija visokog predstavnika prestala je da postoji, Republika Srpska brani..."

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Vijeće sigurnosti UN-a nije imenovalo visokog predstavnika za BiH i da je ta funkcija prestala da postoji.

  • Politika

  • 23. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 15

"Sinoćnje glasanje u Savjetu bezbjednosti UN-a o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podijeljenost, ne samo unutar BiH, već prvi put od uspostavljanja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i među članicama Savjeta bezbjednosti", istaknuo je Dodik.

Član Predsjedništva rekao je da je rezolucija koju su predložile Ruska Federacija i Kina, odraz odgovornosti ovih svjetskih sila koje su prijedlogom za ukidanje OHR-a pokušale da napokon daju suverenitet BiH, punu nezavisnost i državni kredibilitet, koji očito ne žele ni određene političke stranke u BiH ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice.

"I, na kraju, zaista moram iznijeti određenu dozu ironije, jer zahtjevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom ili, još bolje, da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, Republika Srpska po ko zna koji put brani Dejtonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava da uspostavi suverenitet, koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju", kazao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...