AMERIČKI ŠAMAR PLENKOVIĆU I MILANOVIĆU: State department otkrio kako vidi stanje u Hrvatskoj

Birokracija, neefikasne državne firme...

  • Regija

  • 23. Jul. 2021  

  • 2

Američki State Department objavio je izvještaj o investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

Pišu kako je članstvo u EU poboljšalo ekonomsku stabilnost Hrvatske i pružilo nove mogućnosti za trgovinu i ulaganja.

"Unatoč tome što ima pristup značajnoj količini sredstava iz EU fondova, hrvatsko gospodarstvo još uvijek nije iskoristilo sve blagodati članstva u smislu rasta i održivosti. Hrvatska će do 2030. dobiti više od 30 milijardi američkih dolara sredstava EU, što bi trebao biti značajan poticaj gospodarstvu, ako vlada usmjeri sredstva u aktivnosti koje potiču stvaranje radnih mjesta", stoji u izvještaju.

Navodi se da je hrvatsko gospodarstvo doživjelo petogodišnje razdoblje rasta i stabilnosti, ali su pandemija i potresi nanijeli štetu veću od 20.3 milijarde dolara i doveli do smanjenja gospodarstva za 8.4 posto u 2020. godini.

Birokracija, neefikasne državne firme...

"Gospodarstvo je opterećeno velikom vladinom birokracijom, lošim državnim poduzećima i niskom regulatornom transparentnošću, što sve doprinosi lošim rezultatima i relativno niskim razinama stranih ulaganja. Hrvatska vlada poduzela je neke pozitivne korake kako bi smanjila parafiskalne namete i poreze i pojednostavila postupke za otvaranje poduzeća. Međutim, sporo se provodilo dodatne korake za smanjenje zapreka ulaganjima, rezanje birokracije i javne uprave te reformu pravosuđa", navodi State Department.

Strani investitori kao najveće probleme, navodi se u izvještaju, navode manjak transparentnosti, predugo trajanje administrativnih procedura, izostanak reformi, neefikasnost pravosuđa...

Jak rast IT sektora State Department naglašava da su, povijesno gledano, najperspektivniji sektori za ulaganje u Hrvatskoj bili turizam, telekomunikacije, farmacija, zdravstvo i bankarstvo.

"Prilike za ulaganje rastu u robusnom hrvatskom IT sektoru, a sljedeće će godine ponuditi nove mogućnosti povezane s energetskom tranzicijom. Počevši od 2020. godine, Hrvatska nudi vize takozvanim digitalnim nomadima za rad u Hrvatskoj bez plaćanja lokalnog poreza kako bi privukla pojedince s većim mogućnostima trošenja i povezivanjem s jakim IT sektorima u inozemstvu", zaključuje State Department.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...