PORTAL "ISTRAGA" SAZNAJE: Vlada FBiH skriva ovu informaciju, a zbog stavova o dvije teme, Kina odugovlači isporuku vakcina Federaciji

Mada zvanično nije saopćeno da su Blok 7 i stavovi o Ujgurima razlog "kašnjenja" isporuke plaćenih vakcina, Istraga.ba saznaje da su upravo te dvije teme bile presudne da Federacija BiH ne dobije vakcine koje su čelnici Vlade Federacije najavili još prije mjesec i po.

  • Društvo

  • 24. Jul. 2021  24. Jul. 2021

  • 4

Kineske vlasti odugovlače sa isporukom 500 hiljada doza vakcina Federaciji BiH zbog stavova bh. zvaničnika o Ujgurima i zbog obustavljanja projekta Blok 7 u Tuzli, saznaje Istraga.

Upravo su ove dvije teme, Ujguri i Blok 7, bile na dnevnom redu nedavnog sastanka kineskog ambasadora u BiH Ji Pinga i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. U SDA i Vladi Federacije, međutim, skrivaju informacije da su kineski zvaničnici “usporili” sa isporukom plaćenih vakcina.

“Na sastanku su razgovarali o saradnji dviju država, naročito u oblasti ekonomije. U tom kontekstu je pažnja posvećena nastavku izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli”, saopćeno je prošle sedmice iz SDA uz naznaku da bi i kineske “vakcine mogle biti isporučene u avgustu”.

Drugi detalji, međutim, nisu saopćeni. Prema informacijama Istrage, za narednu je sedmicu zakazan i Kolegij SDA na kojem bi se tražilo rješenje za nastavak realizacije projekta Blok 7 Termoelektrane Tuzla koji su trebale graditi kineske klompanije, a čija je gradnja obustavljena zbog toga što su se američke firme koje su trebale isporučiti određene reprometerijale – povukle.

Potpisan ugovor, vakcine plaćene 

“Želim obavijestiti građane da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm sa proizvođačem. Javnosti je poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala sa Kinom za ovu nabavku. Ugovor u ime Federacije potpisao je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić. Veoma je bitno kazati da je Vlada Republike Kine odobrila izvoz Kao što je javnosti poznato, svugdje u svijetu države nabavljaju vakcine”, kazao je 10. juna ove godine premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sjednice Vlade u Mostaru.

Dvadeset dana kasnije, 1. jula ove godine, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kazao je za HINA-u da su “završene sve administrativne procedure” te da se “doprema vakcina može očekivati uskoro, odnosno, u roku od pet dana nakon što Vlada Kinezima uplati dogovoreni iznos”.

Novac je uplaćen, ali Kinezi nisu isporučili vakcine. Istovremeno, u Republiku Srpsku su kineske vlasti isporučivale sve naručene doze. Prema informacijama Istrage, osim Bloka 7, razlog za ovakvo ponašanje kineskih vlasti je odluka ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da u ime BiH potpiše međuregionalnu zajedničku izjavu, koju je potpisalo više od 40 zemalja, kojom se izražava zabrinutost zbog narušenih prava muslimanske manjine Ujgura u Kini. Ova izjava je potpisana 22. juna i naišla je na osude zvaničnika Republike Srpske. Kako je prije tri dana iz Dodikovog kabineta potvrđeno za Slobodnu Evropu, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) uputio je Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda pismo u kojem traži povlačenje potpisa BiH sa zajedničke izjave o stanju ljudskih prava u kineskoj pokrajini Xinjiang, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Dodikovog kabinet

Mada zvanično nije saopćeno da su Blok 7 i stavovi o Ujgurima razlog “kašnjenja” isporuke plaćenih vakcina, Istraga.ba saznaje da su upravo te dvije teme bile presudne da Federacija BiH ne dobije vakcine koje su čelnici Vlade Federacije najavili još prije mjesec i po.

Podsjećamo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić 31. maja ove godine primio u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga, s kojim je razgovarao o nabavci vakcina i izgradnji Bloka 7 u Tuzli.Mada zvanično nije saopćeno da su Blok 7 i stavovi o Ujgurima razlog “kašnjenja” isporuke plaćenih vakcina, Istraga.ba saznaje da su upravo te dvije teme bile presudne da Federacija BiH ne dobije vakcine koje su čelnici Vlade Federacije najavili još prije mjesec i po.

“Kada je riječ o pregovorima za nabavku vakcina protiv koronavirusa, premijer Novalić je upoznao kineskog ambasadora s naporima koje nadležni predstavnici Federacije BiH kontinuirano ulažu kako bi se u što skorijem roku nabavila veća količina doza vakcina za potrebe građana u FBiH. Premijer Novalić je rekao da su, kada je riječ o direktnoj nabavci vakcina, analize i ispitivanje tržišta pokazali, da su kineske kompanije ispoštovale sve rokove i  dogovore. Federacija BiH je direktno pregovarala za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine, ispoštovani su svi zahtjevi kineske strane, te je ovaj ugovor trenutno u fazi potpisivanja”, saopćeno je tada iz Vlade Federacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...