JUČER SU SE TRAŽILE, A DANAS U BIH PROPADAJU VAKCINE PROTIV KORONAVIRUSA: U čemu je problem i ko je zakazao?

Samo u Republici Srpskoj će biti uništeno toliko vakcina da bi se njima mogao vakcinisati jedan pun grad ljudi

  • Društvo

  • 03. Sep. 2021  03. Sep. 2021

  • 0

Kada je riječ o vakcinama i vakcinaciji protiv koronavirusa Zdravstveni sektor u BiH se ne može pohvaliti povjerenjem građana. Ovo potvrđuju i dvije činjenice, odnosno dva velika problema. Prvi problem je što se usljed prisustva delta soja u BiH broj novih slučajeva zaraze drastično povećao, a s njim i broj smrtnih slučajeva. Drugi problem je odbijanje građana da se vakcinišu, zbog čega vakcine propadaju.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je rekao kako je samo u RS propalo više od 55 hiljada doza, a on predviđa da će do kraja septembra i oktobra u FBiH taj iznos biti još i veći, čak 340 hiljada doza. 

- Nažalost, ovo predstavlja značajnu količinu vakcina. Radi se o AstraZenecinim vakcinama koje su bile veoma kratkog roka trajanja, a najveća količina je došla kroz donaciju, rekao je Zeljković.

On je istakao kako je ovim vakcinama rok istekao tokom avgusta, te da sada pripremaju da ih u skladu sa procedurama unište.

- Te vakcine su trenutno u karantinu i one se naravno ne koriste za upotrebu

Zeljković je istakao kako je ova situacija s velikim brojem propalih vakcina, osim nezainteresiranosti građana, rezultat i kratkog roka trajanja. 

.- Prvi faktor je jako kratak rok trajanja. Ne smijemo zaboraviti da je period za revakcinaciju AstraZeneca vakcinom 90 dana, odnosno 12 sedmica, a vakcine koje su nama došle kroz donaciju su imale rok trajanja od 30 do 60 dana, objasnio je Zeljković.

Isti problem ima i zdravstveni sektor u FBiH, gdje će osim velikom broju AstraZenecinih vakcina, rok isteći i Pfizerovim (više od 19 hiljada) te Sinovac (1257) vakcinama.

Međutim, federalne institucije su se, slučajno ili ne, baš juče pozvale na sastanak održan prije gotovo mjesec dana, te saopštile da bi trebalo skratiti razmak između dvije doze AstraZenece. U praksi to znači da bi se dio ovih vakcina, kojima rok ističe idućeg mjeseca, mogao potrošiti brže.

- Preporuka je sa sastanka Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva, održanog 5. avgusta, da se druga doza cjepiva protiv koronavirusa daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante u FBiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele Covid-19 primjena jedne doze cjepiva manje učinkovita", saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako su dodali, imajući na umu da je dokumentacijom proizvođača docjepljivanje preporučeno između 4. i 12. sedmice, smatraju da je sasvim sigurno i trenutnom stanju postupka imunizacije u Federaciji BiH primjereno docjepljivanje nakon šest sedmica, pišu Nezavisne novine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...