MINISTRICA FINANSIJA RS-a ZORA VIDOVIĆ NAJAVLJUJE CRNE DANE: "Inflaciju ne možemo izbjeći, najteže će biti pogođeni…"

"Budžet je stabilan, redovno izmirujemo sve obaveze, ali ćemo u narednom periodu morati skrojiti nove mjere kako bismo što spremnije dočekali talas inflacije koji nas neće zaobići", poručila je u intervjuu za “Glas Srpske” ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović.

  • Ekonomija

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 8

- Nas, kao i ostatak svijeta, čeka veliki izazov, a to je inflacija. Posljednje dvije godine smo imali deflaciju, a u maju nam je bila inflacija 1,5 odsto, što je najmanje među zemljama u regionu, dok je u junu iznosila 1,4. I to je za očekivati. Prema mišljenjima svjetskih ekonomista, najveća inflacija se očekuje 2024. i 2025. godine, jer je lani posebno odštampano dosta novca da bi se pokrili troškovi zdravstva i ostalog u pandemiji, a ta količina novca mora da dovede do inflacije. Moramo biti spremni da se suočimo s tim.

Na pitanje šta se može očekivati, ministrica Zora Vidovića kaže:

- U praksi bi to moglo da znači kompletan rast cijena, što vodi ka rastu prihoda, ali budžetska i privredna politika mora biti takva da pokušamo pomoći stanovništvu, posebno onom s nižim prihodima, koje će gušiti inflacija. Moraju se davati subvencije privredi i stanovništvu da bi se zadržao standard. Biće privrednih grana koje će doći u probleme, ali sigurno će Republika Srpska biti u poziciji da pomogne i moraće da to uradi. Od 2019. pomažemo privredu kroz podsticaje i subvencije, neoporezivi dio dohotka je povećan ove godine te je i najveći u regionu, za novozaposlene radnike vraćamo poreze i doprinose na polovini i na kraju godine, a to je praksa i prilikom povećavanja plata. Subvencionišemo i nabavku opreme i za to smo budžetom ranije predvidjeli četiri miliona, ali moraćemo da odvojimo još novca, jer smo odlučili da izađemo ususret privrednicima za sve kvalitetne projekte koji ispunjavaju uslove. Spremni smo i radimo sve da održimo privrednu aktivnost. Isplatilo se što smo radili lani, a to potvrđuju podaci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...