OŠTRO, IZ WASHINGTONA: Predsjednik SAD-a Joe Biden optužio Rusiju da želi utjecati na...

Američki predsjednik Joe Biden, u govoru pred obavještajnim službama, rekao je da Rusija širenjem “dezinformacija” želi utjecati na parlamentarne izbore koji će se 2022. održati u Sjedinjenim Američkim Državama.

  • Svijet

  • 28. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 0

“Pogledajte što Rusija već radi s izborima 2022. i dezinformiranje. To je očito kršenje našeg suvereniteta”, rekao je prilikom posjete Nacionalnoj obavještajnoj službi blizu Washingtona, misleći na informacije koje svakodnevno prima o tome.

Američki predsjednik ujedno je napao ruskog kolegu Vladimira Putina.

Ruski predsjednik “ima velik problem, on vodi ekonomiju koja ima nuklearno oružje, izvore nafte i ništa više”, rekao je Joe Biden, dodavši: “Mislim da je zbog toga još opasniji.”

Cyber napadi

Američki predsjednik je, također, izrazio zabrinutost zbog sve češćih cyber napada pomoću “ransomwarea”, kompjuterskog programa koji korisniku blokira pristup računaru i od njega traži plaćanje otkupnine, najčešće u bitcoinima, u zamjenu za ključ kojim ćete vratiti pristup podacima.

“Nađemo li se u ratu, u pravom oružanom ratu s nekom velesilom, bit će to zbog hakerskog napada”, istaknuo je.

U jesen 2022. u SAD-u se trebaju održati takozvani izbori na sredini mandata, na kojima će se obnoviti mjesta u Zastupničkom domu i trećina mjesta u Senatu.

Sjedinjene Američke Države nedavno su optužile Kinu za velik hakerski napad u martu na servis e-pošte Exchange Microsoft grupe i Bijela kuća je više puta pozivala Rusiju da suzbija napade “ransomwareom” koji se izvode s njene teritorije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...