ISPRAVKA LAŽNE VIJESTI: Nije tačno da BiH izdvaja tek 2300 eura za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama

Napomena: "Slobodna Bosna" je kao i mnogi drugi domaći i regionalni mediji, prenijela netačnu informaciju da je nagrada za sportiste iz BiH, ukoliko osvoje medalju na Olimpijskim igrama 2.300 eura. Izvorni tekst je naknadno izmenjen u skladu sa novim informacijama i provjerenim činjenicama navedenim u analizi Raskrinkavanja.

  • Sport

  • 28. Jul. 2021  25. Avg. 2021

  • 0

Hrvatska zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nagrađuje s 27.600 eura. Srebro vlada premira sa 17.300 eura, a bronza u Hrvatskoj vrijedi 12.200 eura.

Sportisti osvajanjem olimpijske medalje od države osiguravaju i sportsku penziju, ali ona će im se početi isplaćivati kada napune 45 godina.

Hrvatska će još za osvajanje medalja nagraditi i trenere uspješnih sportaša. Trener osvajača olimpijskog zlata dobiva 22.600, srebra 12.200, a bronze 9500 eura.

Crna Gora zlato nagrađuje s 35.000, srebro s 30.000, a bronzu s 25 hiljada eura.

Srbija za zlato daje 70 hiljada eura ili 150 posto više od onog koliko Hrvatska daje zlatnim olimpijkama i olimpijcima. Srebro u Srbiji donosi 60 hiljada eura.

Olimpijska bronza za Srbiju donosi 50 hiljada eura.

Slovenija je za olimpijsko zlato predvidjela 40.000 eura, a svako srebro bit će nagrađeno sa 17.500 eura.

Iz Sjeverne Makedonije još nema zvaničnih informacija.

Kosovo je ispred svih u regiji, tako da će zlatne džudašice Gjakovu i Krasnići nagraditi sa po 100 hiljada eura.

Za Bosnu i Hercegovinu se lažno mislilo da je nagrada za osvajače medalje 2.300 eura, ali se ispostavilo da je u pitanju lažna informacija, koja je potekla od hrvatskih portala.

Bosna i Hercegovina ima “Pravilnik o kategorizaciji sportista Bosne i Hercegovine”, gdje se u članu 7, pod tačkom 8 navodi sljedeće:

-Maksimalan iznos jednokratne novčane naknade koji može ostvariti zaslužni ili vrhunski sportista ne može biti veća od 15.000 KM, a maksimalan iznos “Granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda” ne može biti veći od 150.000 KM – navodi se u Pravilniku.

Također pored nagrada različitih nivoa vlasti, navodi se i da posebnu nagradu sportistima može da dodijeli i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, koji bi u slučaju osvajanja medalje na Igrama sazvao posebnu svečanu sjednicu Izvršnog komiteta na kojem bi bila donesena odluka o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju. Sjednica bi bila sazvana po hitnom postupku, kako bi nagrada bila uručena blagovremeno.

Napomena: "Slobodna Bosna" je kao i mnogi drugi domaći i regionalni mediji, preniijela netačnu informaciju da je nagrada za sportiste iz BiH, ukoliko osvoje medalju na Olimpijskim igrama 2.300 eura. Izvorni tekst je naknadno izmenjen u skladu sa novim informacijama i provjerenim činjenicama navedenim u analizi Raskrinkavanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...