IZUM KOJI MIJENJA SVE: Uskoro silikonska smola, pogodna za štampanje...

Istraživački tim dodao je da će tehnologija vjerovatno raditi i na stereolitografskim 3D printerima i na drugim fotoobuhvatnim 3D printerima, poput inkjet i ekstruzija.

  • HiTec

  • 29. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 0

Organizacija naučnih i industrijskih istraživanja Commonwealtha – CSIRO (The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) razvila je silikonske smole pogodne za 3D ispis medicinskih dijelova.

Voditelj CSIRO-ovog tima za biomedicinsku hemiju polimera, dr. Tim Hughes rekao je da smole imaju potencijal za upotrebu u 3D štampanim medicinskim uređajima, kao što su zubni uređaji, slušni aparati, kohlearni implantati i protetika. Također, istraživački tim otkrio je da je nova osobina smole njeno superljepljivo svojstvo.

Prema CSIRO-u, smole nisu citotoksične, vrlo su prozirne, imaju prilagodljiva mehanička svojstva i sposobne su štampati složene dizajne u visokoj rezoluciji, uključujući nepravilne oblike, tanke stijenke i šuplje strukture.

Motivacija za razvoj nove tehnologije bila je pomoć u prevladavanju izazova koji postoje kada se trenutne silicijske smole koriste za 3D ispis. To uključuje nisku rezoluciju, malu brzinu i potrebu za korištenjem specijaliziranih printera, što može biti skupo.

"Jedinstvene biokompatibilne smole mogu se pohvaliti nizom izvrsnih svojstava i mogu se koristiti s off-the-shelf printerima, bez potrebe za ikakvim izmjenama”, objasnila je hemičarka Ke Du iz CSIRO-a, a prenosi Geek.hr.

Silikonske smole mogu se koristiti s 3D digital light processing (DLP) printerima s rasponom valnih duljina svjetlosti od 360 do 500 nanometara, kao i s uobičajenim komercijalno dostupnim stolnim DLP 3D printerima.

Istraživački tim dodao je da će tehnologija, vjerovatno, raditi i na stereolitografskim 3D printerima i na drugim fotoobuhvatnim 3D printerima, poput inkjet i ekstruzija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...