PROFESOR EDWARD JOSEPH UPOZORAVA: "Balkanu je sada ponovo potreban Joe Biden kao devedesetih"

Washington se treba pridružiti Bruxellesu i s ključnim političkim centrima Berlinom, Parizom i drugima izvršiti potreban pritisak.

  • Politika

  • 29. Jul. 2021  30. Jul. 2021

  • 1

Administracija predsjednika Bidena mora se jače politički angažirati na Balkanu jer EU nema koherentnu politiku prema Zapadnom Balkanu, smatra Joseph.

Proces pridruživanja Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji, u kojem se Bugarska pokazuje odlučujućom kočnicom, oživio je pozive za veću uključenost Sjedinjenih Država na Balkanu.

"Znamo da je upravo Biden 1990-ih godina govorio da je angažman u američkom interesu, s obzirom na podjele u EU, da je on poticao Clintonovu administraciju da se angažira upravo zbog te podijeljenosti u EU. Sada je ponovo potreban Biden, kao predsjednik, da uključi SAD - ne u vojnom smislu - nego politički, jer EU ne uspijeva razviti jedinstvenu politiku i pristup Bugarskoj, koji bi očito trebao uključiti i izvjestan pritisak - kaže za Glas Amerike (VOA) Edward Joseph, profesor na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins.

Prema njegovim riječima, Washington se treba pridružiti Briselu i sa ključnim političkim centrima Berlinom, Parizom i drugima izvršiti potreban pritisak. Važno je da se razvije jednaka dinamika kakva je stvorena između Kosova i Srbije.

Potezi Bugarske, smatra Joseph, pridonose širenju utjecaja Rusije i Kine na Balkanu. A angažman Amerike to bi mogao promijeniti.

"Prvo i osnovno, izbjeglo bi se održavanje Balkana u izvjesnom zaboravljenom prostoru koji otvara vrata Rusiji i Kini, što je demoralizirajuće za građane Sjeverne Makedonije, ali i Albanije, pruža Srbiji opravdanje da ostvari strateško partnerstvo sa Kinom i Rusijom, destabilizira Crnu Goru i Kosovo, odražava se i na dinamiku u BiH, držeći stalno otvorenu opciju RS-a, pa čak i ponovo otvara neka pitanja za Hrvatsku", ističe Joseph.

Potcrtava da EU kaže kako ne može dopustiti da bilateralna pitanja utječu na proces akcesije, ali to se događa. A to je izazov samoj politici Unije, njenim procedurama, pravilima i propisima.

"Unija ne drži svoje članice odgovornim, ne rješava takva pitanja u skladu sa vlastitim demokratskim vrijednostima i cijela regija Balkana zbog toga pati", zaključuje Joseph.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...