Društvo
INFO IZ VODOVODA: Ove ulice u Sarajevu danas će ostati bez vode zbog radova na mreži
Prije 13 min0
Visok kolesterol, koji se nakuplja u vašim krvnih žilama, može biti znak da ste izloženi riziku od srčanog i moždanog udara. Ako znate (ili sumnjate) da imate visok kolesterol vjerovatno ćete trebati lijekove, no lanene sjemenke odlično su prirodno oružje protiv kolesterola.
Zdravlje
31. Jul. 2021
1
Mnoge civilizacije kultivirale su lan zbog njegovih stabljika, od kojih se izrađivala tkanina za odjeću i posteljinu.
No kada je riječ o svim blagodatima lana, sjemenke bi mogle biti najbolja od njih. U nastavku saznajte zašto!
Lanene sjemenke prepune su omega-3 masnih kiselina
Iako vam od izraza “omega-3 masne kiseline” vjerovatno neće curiti slina, one su zapravo nevjerovatno važan dio vaše prehrane. Razlog leži u činjenici da ih vaše tijelo samo ne može proizvesti, a potrebne su vam za energiju, pravilno funkcioniranje mozga te održavanje zdravih krvnih stanica. No kada je riječ o zdravstvenih koristima omega-3 masnih kiselina, tu priča ne staje. Primjerice, ove kiseline reduciraju upalne procese u vašem tijelu, stoga mogu smanjiti rizik od nekih (vrlo ozbiljnih) kroničnih upala.
Lanene sjemenke bore se protiv kolesterola
Visok kolesterol, koji se nakuplja u vašim krvnih žilama, može biti znak da ste izloženi riziku od srčanog i moždanog udara. Ako znate (ili sumnjate) da imate visok kolesterol vjerovatno ćete trebati lijekove, no lanene sjemenke odlično su prirodno oružje protiv kolesterola.
Lanene sjemenke odlične su za probavu
Lanene sjemenke prepune su vlakana, koja su pravi spasitelj u neugodnim situacijama poput neredovne probave i zatvora. No vlakna koja ćete dobiti iz lanenih sjemenki također će regulirati nivo šećera u vašoj krvi i pomoći vam da održite željenu tjelesnu težinu.
Lanene sjemenke jednostavno možete uključiti u svoju prehranu
Sjemenke lana vrlo su malene, stoga ih možete jednostavno posuti ili umiješati u gotovo svako jelo koje pripremate. Ne morate se brinuti zbog okusa jer lanene sjemenke imaju fini, orašasti okus koji se dobro slaže s velikim brojem sastojaka. Za doručak ih možete ubaciti u zobenu kašu ili jogurt, za ručak u salatu, a za večeru ih možete umijesiti u kruh ili tijesto za pizzu – opcije su gotovo beskonačne, prenosi Hayat.
Društvo
INFO IZ VODOVODA: Ove ulice u Sarajevu danas će ostati bez vode zbog radova na mreži
Prije 13 min0
Ekonomija
NIJE DOBRO: Ukupna industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u odnosu na mjesec ranije, manja je za...
Prije 18 min0
Svijet
NEDVOSMISLENA PORUKA ŠEFA NATO-a: Kina mora prestati pomagati Rusiji ako želi dobre odnose sa Zapadom
Prije 18 min0
Hronika
ŠTA SE DOGAĐA U SRBIJI: Mjesec dana od nestanka djevojčice Danke Ilić, tijelu ni traga, a osumnjičeni...
Prije 22 min0
Zdravlje
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Počela je sezona krpelja, evo kako se zaštiti…
24. Apr. 20240
Zdravlje
INOVATIVNE METODE: Na KCUS-u održan prvi napredni workshop VATS u torakalnoj hirurgiji
23. Apr. 20240
Zdravlje
STVARI SU POSTALE OZBILJNE: Nestašice lijekova pokrenule hitnu reakciju nadležnih…
25. Apr. 20240
Zdravlje
ALARMANTAN IZVJEŠTAJ SZO: Mladi od 11 do 15 godina sve više piju i puše elektronske cigarete
Prije 22h1
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.