BLAGODAT U SAMO JEDNOJ SUPERNAMIRNICI: Za doručak se možete ubaciti u zobenu kašu ili jogurt, za ručak u salatu, a tek večeru…

Visok kolesterol, koji se nakuplja u vašim krvnih žilama, može biti znak da ste izloženi riziku od srčanog i moždanog udara. Ako znate (ili sumnjate) da imate visok kolesterol vjerovatno ćete trebati lijekove, no lanene sjemenke odlično su prirodno oružje protiv kolesterola.

  • Zdravlje

  • 31. Jul. 2021  

  • 1

Mnoge civilizacije kultivirale su lan zbog njegovih stabljika, od kojih se izrađivala tkanina za odjeću i posteljinu.

No kada je riječ o svim blagodatima lana, sjemenke bi mogle biti najbolja od njih. U nastavku saznajte zašto!

Lanene sjemenke prepune su omega-3 masnih kiselina

Iako vam od izraza “omega-3 masne kiseline” vjerovatno neće curiti slina, one su zapravo nevjerovatno važan dio vaše prehrane. Razlog leži u činjenici da ih vaše tijelo samo ne može proizvesti, a potrebne su vam za energiju, pravilno funkcioniranje mozga te održavanje zdravih krvnih stanica. No kada je riječ o zdravstvenih koristima omega-3 masnih kiselina, tu priča ne staje. Primjerice, ove kiseline reduciraju upalne procese u vašem tijelu, stoga mogu smanjiti rizik od nekih (vrlo ozbiljnih) kroničnih upala.

Lanene sjemenke bore se protiv kolesterola

Visok kolesterol, koji se nakuplja u vašim krvnih žilama, može biti znak da ste izloženi riziku od srčanog i moždanog udara. Ako znate (ili sumnjate) da imate visok kolesterol vjerovatno ćete trebati lijekove, no lanene sjemenke odlično su prirodno oružje protiv kolesterola.

Lanene sjemenke odlične su za probavu

Lanene sjemenke prepune su vlakana, koja su pravi spasitelj u neugodnim situacijama poput neredovne probave i zatvora. No vlakna koja ćete dobiti iz lanenih sjemenki također će regulirati nivo šećera u vašoj krvi i pomoći vam da održite željenu tjelesnu težinu.

Lanene sjemenke jednostavno možete uključiti u svoju prehranu

Sjemenke lana vrlo su malene, stoga ih možete jednostavno posuti ili umiješati u gotovo svako jelo koje pripremate. Ne morate se brinuti zbog okusa jer lanene sjemenke imaju fini, orašasti okus koji se dobro slaže s velikim brojem sastojaka. Za doručak ih možete ubaciti u zobenu kašu ili jogurt, za ručak u salatu, a za večeru ih možete umijesiti u kruh ili tijesto za pizzu – opcije su gotovo beskonačne, prenosi Hayat.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...