NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Očekuje se lančano povećanje cijena, prije svega...

Pandemija je izazvala inflaciju i skok cijena gotovo svih prehrambenih proizvoda, robe i usluga. Iako se tržište oporavlja, u narednom periodu očekuje se lančano povećanje cijena. Analize ukazuju da će najveća inflacija biti u naredne dvije godine.

  • Ekonomija

  • 02. Avg. 2021  02. Avg. 2021

  • 0

Inflacija je i u proteklih godinu dana jasno vidljiva u BiH, a skok cijena nije ublažila ni Odluka o ograničavanju marži na pojedine proizvode. U udruženjima za zaštitu prava potrošača kažu kako se udar na džepove građana tek očekuje u talasu novih poskupljenja, prije svega brašna.

DUŠAN SRDIĆ, Udruženje za zaštitu prava potrošača “Reakcija“, Banja Luka

"Ako posmatramo prosječnu sindikalnu potrošačku korpu i najnižu platu, ne možemo reći da plate prate tihi rast cijena, posebno ako sad imamo u najavi poskupljenje brašna, a ulje je samo poskupilo 90 odsto."

Analitičari smatraju da nema posebnih mjera koje se mogu donijeti i koje mogu utjecati na ublažavanje negativnih efekata inflacije. Jedina efikasna mjera je povećanje plata.

PREDRAG DUDUKOVIĆ, ekonomista

"Mislim da će država jako teško donijeti neke mjere da se inflacija uspori. I mislim da neće moći ništa značajno, možda jedino mjere ograničavanja marži na neke proizvode, ali skok cijena i poskupljenja neće se moći zaustaviti."

Istog mišljenja su i poslodavci. Godinama predlažu smanjenje stope doprinosa na plate i olakšice u poreznoj politici.

SAŠA TRIVIĆ, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS

"Da se smanje različita poreska opterećenja, da se smanje porezi i doprinosi i da se taj dio prelije u plate ili da se direkno povećaju plate od strane poslodavaca."

Inflaciju će u konačnici najviše osjetiti građani, posebno oni u stanju socijalne potrebe i penzioneri.

Prema mišljenju analitičara, inflacija će na kraju najviše utjecati na entitetske budžete, jer kompletan rast cijena vodi rastu prihoda u budžet. Tako, primjera radi, u ovoj godini u RS prihodi su viši od planiranih za 195 miliona u odnosu na prošlu godinu, dok je osjetan i rast indirektnih prihoda, koji su za oko 15 odsto veći nego 2020. godine.

ANKETA

"Ne može mi ostati ni 200 KM, dok platim garsonijeru, struju, vodu, za hranu jedva i 200 mjesečno."

"Najgore je ovoj kategoriji penzionera kojoj i ja lagano idem, sve je baš poskupjelo."

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...