POTPUNO NEOČEKIVANI REZULTATI: Eurozona izašla iz recesije, američki BDP na nivou od prije…

Dvije najveće ekonomije eurozone ostvarile su umjereniji rast, Njemačka za 1,5, a Francuska za 0,9 posto.

  • Svijet

  • 02. Avg. 2021  02. Avg. 2021

  • 0

Prema podacima Eurostata, ekonomija eurozone porasla je u drugom tromjesečju za dva posto u odnosu na prethodni kvartal, čime je izašlla iz tzv. recesije s dvostrukim dnom s obzirom na to da je opala u prethodna dva tromjesečja.

Izvještaj Europskog statističkog ureda pokazao je i da su porasle ekonomije svih 19 država tog bloka.

U Italiji i Španiji, dvjema zemljama čije su ekonomije teško uzdrmane pandemijom, stopa rasta približila se nivou od tri posto.

Dvije najveće ekonomije eurozone ostvarile su umjereniji rast, Njemačka za 1,5, a Francuska za 0,9 posto.

Uprkos tome, ekonomija eurozone i dalje je oko tri posto ispod svog nivoa prije pandemije krajem 2019. godine.

No, uskoro bi mogla dosegnuti taj nivo.

"Očekujemo još jedan snažan rast BDP-a eurozone u trećem tromjesečju, što bi dovelo ekonomiju blizu, ali još ispod nivoa od prije pandemije", kazao je Andrew Kenningham, glavni ekonomist za Europu u "Capital Economicsu".

Američka ekonomija je, pak, dosegnula nivo od prije pandemije.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, u drugom tromjesečju porasla je po anualiziranoj stopi od 6,5 posto pa je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a dosegnuo 19.400 milijardi dolara, dok je u posljednjem tromjesečju 2019. iznosio 19.200 milijardi.

U Austriji i Portugalu zabilježen je još snažniji oporavak, pri čemu je potonji izvijestio da mu je ekonomija porasla za 4,9 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...