NOVA VELIKA INVESTICIJA BH. KOMPANIJE: Firma u vlasništvu porodice Hastor u susjedstvu ulaže desetine miliona eura…

Ovaj projekt značit će i povećanje kapaciteta brodogradilišta.

  • Ekonomija

  • 05. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 0

"ASA Prevent", najveća proizvodna kompanija u BiH i među vodećima u Jugoistočnoj Evropi i vlasnik "Salona grupe" u Hrvatskoj u sklopu koje proizvodi poznate jedrilice "Salona", kupila je zemljišni kompleks uz more u Kaštelima.

Tu će preseliti "Salona" brodogradilište, otvoriti više od 100 novih radnih mjesta i investirati desetke miliona eura. O tome je za "Jutarnji list" govorio Almir Jazvin iz "ASA Preventa".

Kako je kazao, riječ je o velikom projektu.

– Riječ je o zemljišnom kompleksu površine 33.000 kvadratnih metara u Kaštelima, na kojem razvijamo jedan veliki projekt koji će nuditi raznolik sadržaj. Dio ponude će biti namijenjen za treće osobe, dio je vezan uz proizvodnju jedrilica i brodova, odnosno brodogradnju i usluge vezane uz brodogradnju. Bit će tu izvjesno i drugih komercijalnih prostora za nove poslovne partnere. U Kaštelima planiramo sagraditi do 12.000 metara kvadratnih zatvorenih objekata. Razgovarali smo s čelnicima Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije i naišli smo na bezrezervnu podršku u segmentima njihove pojedinačne odgovornosti, na čemu i ovom prilikom želimo zahvaliti – kazao je Jazvin.

Ovaj projekt značit će i povećanje kapaciteta brodogradilišta.

alt

– "Salona" na godišnjoj razini proizvodi od 15 do 20 jedrilica. Otvaramo nova tržišta od Japana do Norveške, vraćamo se na stara tržišta poput Italije, SAD nam predstavlja važnu platformu za daljnje širenje… Hrvatska je broj jedan tržište u svijetu što se tiče čartera, želimo iskoristiti tu tržišnu poziciju i razviti entry model "Salone" namijenjen čarter-tržištu, i to već od 2023. godine. Osim toga, razvijat ćemo "Salonu" kao premium brend u novom segmentu ekološki osviještenih plovila. Strateški nam je cilj ući u segment katamarana. Strateški cilj ulaska u segment proizvodnje katamarana namjeravamo ostvariti do 2025. godine. Dotad, "Salona" ima cilj postati i karbon neutralan brend. Lokacija u Kaštelima nam sve to omogućava tako da smo prvi put u situaciji da možemo razmišljati o mnogo široj ponudi – ispričao je Jazvin.

U planu su i dodatna zapošljavanja.

– U prvoj fazi sigurno će raditi između 80 i 100 radnika, a očekujemo da će taj broj narasti i do 200, ali je preuranjeno govoriti o takvoj brojki. Prva faza trebala bi biti dovršena do drugog kvartala 2022. godine, a konačan oblik i sadržaj do 2025. godine.

On je pojasnio šta za "Salona grupu" znači kupovina ovog zemljišnog kompleksa u Kaštelima.

alt

– "Salona" je vodeći brand u segmentu premium jedrilica ili performance cruisera. Podsjetio bih da je "Salona" 2008. godine proglašena svjetskim brodom godine u Europi i SAD-u, što je dotad bio nezamisliv pothvat. Novi dom "Salone" dokaz je posvećenosti "ASA Prevent grupe" tradicionalnim industrijama. U Hrvatskoj je to brodogradnja. "Salonu" pozicioniramo kao pionira u jedrilicama na električni pogon, a usput želimo i nadalje jačati njezin brend i proširiti lepezu usluga i proizvoda. U planu su nam nove usluge, uključujući planove servisa, suhog veza, ali započeti i proizvodnju katamarana.

Jazvin je, osim o novoj investiciji, govorio i o poslovanju "Prevent grupacije" i sukobu s "Volkswagenom", a cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...