PREVENT ZATVORIO JOŠ JEDNU FABRIKU: Radnici će dobiti otpremnine

U obrazloženju kompanije Prevent o zatvaranju još jednog proizvodnog pogona, kaže se da je ono reakcija na ekonomsku krizu i zaštita radničkih prava, navodi Akta.ba

  • Ekonomija

  • 15. Sep. 2023  

  • 1

Nakon što je Prevent Grupacija zatvorila pogon u Visokom i otpustila 150 radnika, sada je suočena sa novim problemima i zatvaranjem pogona u Bužimu, potvrđeno je za Akta.ba.

Otkazi su uručeni za oko 70 radnika, a kako nam je rečeno, svi radnici će dobiti otpremnine u skladu sa zakonom i radnim stažom u iznosu od oko 400-500 KM.

U obrazloženju kompanije Prevent o zatvaranju još jednog proizvodnog pogona, kaže se da je ono reakcija na ekonomsku krizu i zaštita radničkih prava, navodi Akta.ba

“Uslijed posljedica inflacije, globalne ekonomske krize i promijenjenih uslova na tržištima gdje je Prevent Bužim najviše poslovao, a uz negativne ekonomske pokazatelje i stručne analize menadžment je bio primoran donijeti ovu tešku odluku o zatvaranja pogona, s tim da je naš fokus očuvanje radnih mjesta u stabilnim kompanijama Prevent Grupacije, koja zapošljava 3400 uposlenika”, ističu.

Navode da je tekstilna industrija u cijelom svijetu pogođena i to se odražava na mnoge kompanije u svijetu a samim tim i u Bosni i Hercegovini.

“Prevent Grupacija nije jedina kompanija u našoj državi koja je pogođena inflacijom i globalnom krizom, i koja je prisiljena na drastične korake. Prevent je kompanija koja u potpunosti poštuje zakone i propise, te će pružiti potpunu podršku uposlenicima kako bi što lakše prevazišli ovaj tranzicijski period. Svi radnici će biti zbrinuti u skladu sa zakonima i propisima, te je procesu postupak isplate pripadajućih otpremnina i naknada”, navode u saopćenju, dodajući da će nastaviti da traže inovativne načine za prilagođavanje promenljivim ekonomskim uslovima kako bi ostala konkurentna i održiva organizacija.

Podsjetimo, Grad Bužim iako je mala sredina, jedan je od lidera u domenu tekstilne industrije u FBiH, pri čemu se posebno izdvajala proizvodnja ruksaka koji su stigli čak i do francuske vojske, a o kojima je Akta.ba pisala.

Spretne ruke krojača iz Preventa u Bužimu šili su ruksake koji su zvanično usvojeni kao radni i terenski ruksaci francuske armije. Ipak, kupci su se odlučili na druge dobavljače.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...