DR. KON NAJAVIO NOVE MJERE ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE: “Što se tiče đaka mlađih od 12 godina…”

"Iako je preporučena, gotovo uopšte da nema vakcinacije djece starije od 12 godina", rekao je dr. Kon i ocijenio da pravljenje kolektiva u kom se miješaju vakcinisani i nevakcinisani, virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. 

  • Regija

  • 05. Avg. 2021  06. Avg. 2021

  • 0

"Odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina jedino je logično rešenje koje vidim za početak školske godine. Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi, kaže u intervjuu za Kurir epidemiolog prim. dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv Covida 19.

Iako je preporučena, gotovo uopšte da nema vakcinacije djece starije od 12 godina, rekao je dr. Kon i ocijenio da pravljenje kolektiva u kom se miješaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. 

"Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih. U momentu kada kreće epidemija, dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih i samo se dešava ono čemu smo sada svedoci - da se bolest menja i postaje daleko blaža. I tako vakcina deluje i na kraju krajeva smanjuje smrtnost, što je osnovni cilj", rekao je dr. Kon. 

Što se tiče đaka mlađih od 12 godina, Kon procjenjuje da će Ministarstvo prosvjete najvjerovatnije ići na varijantu da učenici od prvog do četvrtog razreda idu na nastavu, a petog i šestog da kombinuju dan online, dan nastava. I nošenje maski je obavezno, rekao je dr. Kon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...