KUDA IDEŠ, SRPSKI SVETE MOJ: Kako i zašto "Dnevni avaz" podmeće Berlinu i Bruxellesu podršku Vučićevom "Otvorenom Balkanu"?

"Dnevni avaz" ignoriše činjenicu da je BiH potpisala Zajedničko regionalno tržište i, za račun Beograda, forsira priču da ćemo ostati izolirani ako ne pristupimo "Otvorenom Balkanu", koji okuplja samo tri države i u kojem glavnu riječ ima Beograd.

  • Mini market

  • 09. Avg. 2021  10. Avg. 2021

  • 4

Nakon što je "Slobodna Bosna" objavila analizu "Merkel protiv 'Mini Schengena', borba 'srpskog sveta' protiv germanskog", "Dnevni avaz" Fahrudina Radončića počeo je agresivnu kampanju, s ciljem da bh. javnost uvjeri da iza ideje Mini Schengena/"Otvorenog Balkana" stoje Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Tako je "Avaz" objavio odgovor Američke ambasade u kojem se kaže "regionalne integracije i ekonomske reforme su neophodne ukoliko Bosna i Hercegovina želi da privuče investicije i obezbjedi održivi rast ekonomije".

"Ohrabrujemo svih šest zemalja zapadnog Balkana da iskoriste nedavni zamajac za daljnji napredak i prihvate se teškog posla da bi realizovale zajedničko opredjeljenje ka formiranju Zajedničkog regionalnog tržišta", kazali su iz Ambasade SAD-a.

Dnevni avaz / Screenshot

Kao što smo u navedenoj analizi našeg portala objasnili, postoje dva koncepta regionalne ekonomske integracije. Prvi je CRM (Zajedničko regionalno tržište). U CRM-u učestvuje svih šest država regije, a zagovaratelji su u Berlinu i Bruxellesu.

Drugi koncept je Mini Schengen, odnosno "Otvoreni Balkan". U njemu učestvuju samo 3 države regije. "Otvoreni Balkan" uporno forsira Srbija odnosno njen predsjednik Aleksandar Vučić. Bosna i Hercegovina je s razlogom potpisala prvi sporazum, a nije drugi.

Dalje, iz izjave Američke ambasade jasno se vidi da oni podržavaju prvi koncept – Zajedničko regionalno tržište (CRM). Nigdje u izjavi Ambasade SAD-a nije rečeno da američke vlasti podržavaju ulazak BiH u "Otvoreni Balkan", kao što grubo falsificira "Dnevni Avaz", računajući da bh. javnost nije upućena u razliku između dvije inicijative.

Također, tokom nedavne posjete Sarajevu, njemački državni sekretar Miguel Berger jasno je kazao da Otvoreni Balkan nije dio Berlinskog procesa, što znači da nema podršku Evropske unije i Njemačke kao nautjecajnije članice EU. Nakon potpisivanja u Sofiji, 10. novembra 2020. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen, Josep Borell i Oliver Varhely su podržali CRM (Zajedničko regionalno tržište). Niko od njih nije podržao Otvoreni Balkan, niti on ima bilo kakav značaj na relaciji Berlin – Bruxelles.

"Dnevni avaz" ignoriše činjenicu da je BiH potpisala Zajedničko regionalno tržište i (za račun Beograda) forsira priču da ćemo ostati izolirani ako ne pristupimo Otvorenom Balkanu, koji okuplja samo tri države i u kojem glavnu riječ ima Beograd.

Da činjenice potkrepljuju navedeno pokazuju i dokumenti koji su u posjedu "Slobodne Bosne". Riječ je o zaključcima koji su usvojeni 5. jula ove godine, na sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel i regionalnih lidera, među kojima je bio i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

U zaključcima, koji su usvojeni, jasno i detaljno se tematizira uklanjanje ekonomskih barijera.  Ali u ovom dokumentu sa sastanka sa Merkel nigdje se ne spominje Otvoreni Balkan, već isključivo Zajedničko regionalno tržište (CRM), kako i nose podnaslov zaključci 8-14.

Kancelarka Merkel i regionalni lideri su, kaže se u zaključku broj 8, "pozdravili napore zemalja Zapadnog Balkana koje su uložili nakon Samita u Sofiji da Zajedničko regionalno tržište pretvore u realnost. Ovo je odlučujući poduhvat u cilju bolje izgradnje ekonomija regije u post-COVID kontekstu i pripreme mogućnosti za dalju integraciju Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU".

/Zaključci usvojeni 5. 7. 2021. godine na sastanku kancelarke Angele Merkel i regionalnih lidera/

U zaključku broj 13. se kaže da zemlje treba da zaključke tehnički posao koji je preuzet u okviru Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i CEFTA-e, koji su inače u Sofiji zaduženi za implementaciju CRM-a. U istom zaključku je pozdravljena "istaknuta uloga koju privatni sektor igra u primjeni CRM-a".

/Zaključci usvojeni 5. 7. 2021. godine na sastanku kancelarke Angele Merkel i regionalnih lidera/

Ukratko, Merkel podržava CRM sa svih šest država regije. Sa druge strane, Vučić kao pandan ovom projektu insistira na "Otvorenom Balkanu", i za to ima otvorenu podršku "Dnevnog avaza", baš kao što je imao i Janez Janša tokom afere "non-paper".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...