ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE BiH MIRKO OKOLIĆ POJASNIO: Evo zašto nije poslao zahtjev za angažovanje helikoptera za gašenje požara

"Dobili smo odgovor da se Predsjedništvo ne sastaje i ne donosi odluke tako da na taj način ni zahtjev nije mogao biti proslijeđen."

  • Društvo

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 3

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, prema informacija portala Istraga.ba, sakrio je tri zahtjeva lokalnih zajednica koje su od Oružanih snaga tražile angažman helikoptera za gašenje požara. U pitanju su zahtjevi iz općina Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad koji su 2., 7. i 8. augusta dostavljene najprije Ministarstvu sigurnosti BiH. O tome gdje su se zagubili ti zahtjevi i na koji način radi procedura angažovanja helikoptera, Okolić je govorio za "Oslobođenje" i O kanal.

On je rekao kako te tvrdnje ne bi mogao drugačije opisati osim glupim. Okolić tvrdi da nije dobio nikakav odgovor od Predsjedništva, već njihovog Sekretarijata da se oni ne sastaju i ne odlučuju. Do sada je to uvijek rađeno telefonski, nakon čega su sazivane sjednice Predsjedništva, gdje su se donosile odluke po zahtjevima, a papirologija završavala kasnije, ali su sada nakon poziva Sekretarijatu dobili odgovor da se Predsjedništvo ne sastaje i ne donosi odluke tako da na taj način ni zahtjev nije mogao biti proslijeđen.

- To je čista glupost, ne znam kako bih to drugačije nazvao. Ukoliko neko ima potrebu da angažuje helikopter, zahtjev se šalje preko Ministarstva bezbjednosti preko Operativnog centra i onda on ide u proceduru. Zahtjev se proslijedi Zajedničkom štabu da oni vide imaju li operativno raspoložive kapacitete da to mogu da rade. Zatim se traži od Predsjedništva da ono donese odluku o davanju helikoptera. To je dug put. Nemoguće je tako raditi. Zato se radilo na sljedeći način: Odmah nakon primanja zahtjeva, zvao se Sekretarijat Predsjedništva i zahtijevala se hitna sjednica kako bi se odobrila hitna upotreba helikoptera. Ministarstvo odbrane nema ovlaštenja da helikopter pusti u upotrebu bez dozvole Predsjedništva BiH. Zbog novonastale situacije u BiH, dobili smo odluku da se Predsjedništvo ne sastaje i ne odlučuje. Samim tim nismo mogli dobiti odluku o upotrebi helikoptera. 

Na pitanje koliko je helikoptera operativno za gašenje požara i šta BiH predstavlja najveći problem za nabavku kanadera, odnosno je li nam uopće potreban kanader, Okolić je rekao kako ljudi iz struke trebaju donijeti odgovore na ta pitanja, a da ih on neće osporavati.

- Oružane snage BiH u ovom momentu raspolažu jednim helikopterom koji je operativan, koji može da pruži pomoć pri gašenju požara. Što se tiče kupovine kanadera u BiH, to nije pitanje za Ministarstvo odbrane i za mene nego za nadležne strukture koje se bave tom problematikom. Oni bi trebali da donesu odluku je li to vrsta gašenja požara kanaderom ili nekom drugom vrstom operativne mašine koje žele nabaviti. Bosna i Hercegovina može da nabavi kanadere, ako neko kaže da su oni nama potrebni, a možda je nama nešto drugo potrebno, jer smo zemlja koja je specifična, koja nema otvoreno more u blizini požara, to je već nešto što bi struka morala da kaže. Svojevremeno sam govorio da, ukoliko BiH želi da kvalitetnije riješi to pitanje, da je najisplativije nabaviti helikoptere koji, između ostalog, mogu biti korišteni i za gašenje požara, i da je to najbolje učiniti preko Ministarstva Oružanih snaga, iz čisto tehničkih, ekonomskih i operativnih razloga. Ministarstvo odbrane i Oružanih snaga BiH raspolaže svom profesijom i tehnikom neophodnom za opsluživanje tih helikoptera, počevši od hangara, mehaničara, dozvola, pilota, itd.

Rekao je da jedan helikopter ne može imati samo jednog pilota, a da BiH fali upravo ovog radnog kadra. Bio je upućen prijedlog da se putem Ministarstva odbrane nabavi određen broj helikoptera koji bi, između ostalog, služili i za potrebe gašenja požara. On je istaknuo kako je problem kod kupovine kanadera to što će, nakon kupovine, on biti korišten nekoliko puta tokom ljeta, a onda bi ostatak godine ležao u hangaru. Ali je istaknuo kako neće sporiti ništa što struka kaže.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...