TORTURA PUTINOVOG REŽIMA SE NASTAVLJA: Najavljena nova krivična prijava protiv Navalnog

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navalni suočava se s novom krivičnom prijavom za osnivanje organizacije koja je potaknula Ruse na kršenje zakona, objavio je Istražni odbor koji istražuje veće zločine.

  • Svijet

  • 11. Avg. 2021  12. Avg. 2021

  • 0

Navalni, najglasniji domaći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, već služi dvoipogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta, što on smatra izmišljenim optužbama. Uhapšen je u januaru nakon povratka iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom. 

Novi zločin koji mu se pripisuje kažnjava se do tri godine zatvora. 

Vlasti njegove proteste smatraju protivzakonitim

Vlasti žestoko suzbijaju opozicione aktiviste uoči parlamentarnih izbora u septembru. 

Istražni odbor je saopćio da su Navalni i njegovi saveznici koristili njegovu Antikorupcijsku fondaciju da pozovu Ruse na proteste u januaru, koje vlasti smatraju protivzakonitima. 

Ruski sud proglasio je u juna Navalnijevu Antikorupcijsku fondaciju i regionalne urede "ekstremistima", čime su zabranjene njihove aktivnosti. 

Istražni odbor je najavio novu kriminalističku istragu protiv dvoje bliskih Navalnijevih saveznika zbog prikupljanja sredstava za njegovu političku mrežu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...